Rusi útok rozbehli dobre, potom prišli problémy. Čo presne sa stalo, vysvetlil generál vo výslužbe Macko

TA3
3.3.2022 10:50

Invázia na Ukrajine trvá už viac ako týždeň. Na oboch stranách pribúdajú obete. Podľa niektorých zdrojov ale nie je postup ruských vojakov ani taký rýchly, ani rázny, ako si možno predstavovali. O tom, prečo je to tak, sme hovorili s generálom vo výslužbe, Pavlom Mackom.

Ako sa začala vojna

Macko pripomenul, že Rusko začalo pod zámienkou cvičenia zhromažďovať veľké množstvo vojsk ešte na jeseň minulého roka. To sa stupňovalo aj v januári, zároveň ohlásili cvičenie v Bielorusku. Následne Rusko sústredilo do oblasti Čierneho mora všetky svoje flotily okrem tej tichomorskej. 

Rusko následne formulovalo požiadavky, aby Ukrajina ostala úplne neutrálna, demilitarizovaná a aby sa nestala súčasťou NATO. Zároveň však Rusko žiadalo, aby sa už NATO vôbec nerozširovalo a aby sa vrátil stav spred roku 1997, čo by anulovalo členstvo mnohých krajín, čo by sa týkalo aj Slovenska. V ďalšej fáze Rusko ešte viac stupňovalo tlak a obkľúčilo Ukrajinu, čo vyústilo do útoku. Ako povedal Macko, ruský útok na Ukrajinu sa začal metodicky, pričom bolo jasné, že nejde len o bezpečnostnú operáciu či zaistenie Donbasu, ale počiatočnú fázu veľkej vojny. "Rozbehli to dobre," skonštatoval.

Bleskový útok sa nepodaril

"Po dvoch, troch dňoch sa ukázalo, že útok kulminoval," povedal Macko s tým, že v počiatočnej fáze je dôležité získať vzdušnú nadvládu, čo znamená potlačiť vzdušné sily protivníka, čo sa Rusom nepodarilo. Takisto sa Rusi pokúšali získať kontrolu nad kľúčovými terénmi v hlavných smeroch, ale nezískali kľúčový bod ani v Kyjeve. Pre bleskovú vojnu je pritom zásadné zmocniť sa administratívno-politického centra a deklarovať ovládnutie krajiny. "Toto sa ale nestalo," zhodnotil Macko.

Macko poukázal na to, že ruské pozemné jednotky sa stretli s odporom a nezískali žiadny taktický úspech. Zároveň im došli zásoby. "To Rusi kryli tým, že v sobotu povedali, že ponúkajú rokovanie o prímerí, a že pozastavili operácie. Keď čiastočne doplnili zásoby, povedali, že otvárajú operácie," vysvetlil.

Problém s logistikou

"Rusi majú systematický problém v logistike. Oproti NATO majú logistické štruktúry o polovicu nižšie," priblížil generál vo výslužbe. Konvoj, smerujúci na Kyjev, tak Rusi museli zastaviť, museli sa preskupovať, medzitým zároveň vedú plošne útok na viaceré mestá, povedal Macko. "Ukrajinci sú vo výhode, pretože sa bránia, ich úlohou je narušovať činnosť protivníka, aby sa nedokázal koncentrovať," priblížil.

Podľa Macka je jednou z hlavných príčin ruskej stagnácie aj to, že neočakávali húževnatý odpor, a ten ich šokoval. "Išlo sa takým štýlom, ako medzi prvou a druhou svetovou vojnou, išli celoplošne na všetky mestá," zhodnotil Macko. Práve teraz podľa neho nastal moment, kedy by malo Rusko zmeniť stratégiu. Ak bolo stratégiou, že ciele dosiahnu vojenskou hrozbou, to zlyhalo. "Putin nemá domov čo priniesť," skonštatoval Macko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok