Ministerstvo zahraničia pracuje na odvrátení humanitárnej krízy. Konzulát v Užhorode je v plnom nasadení

TA3
3.3.2022 09:13

Súčasná ruská agresia na Ukrajine má okrem sankcií a politických dôsledkov veľký vplyv aj na humanitárnu situáciu. A to nielen v samotnej Ukrajine, ale aj v okolitých štátoch. Usilujeme sa tejto kríze postaviť, vyjadrila sa štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková.

Jednou z hlavných úloh Ministerstva zahraničných vecí SR je v súčasnosti odvrátiť humanitárnu krízu. Donedávna sme boli jednou z mála krajín, ktorá ešte mala otvorený zastupiteľský úrad v Kyjeve, čo sa zmenilo v stredu, informovala Brocková. Konzulát v Užhorode funguje v plnom nasadení a usiluje sa byť súčinný pri alokovaní humanitárnej pomoci. 

Slovensko má podľa Brockovej momentálne dostatok surovín a materiálu na pomoc Ukrajincom. "Aj cez systém Európskej únie sa usilujeme aktivovať a všetko, čo bude potrebné, dodávať na ukrajinskú stranu," vysvetlila s tým, že situácia na západe Ukrajiny nie je taká kritická ako na východe.

Scenáre konfliktu môžu byť rôzne, upozornila Brocková. "Medzinárodné spoločenstvo usiluje o to, aby tlak na Ruskú federáciu bol enormný, aby sa našla cesta, aj diplomatická, ako ukončiť tento konflikt," skonštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok