Ukrajinci statočne bránia. Cieľom Ruska môže byť bábková vláda, myslí si analytik Kužel

TA3
26.2.2022 11:18

Ruská invázia bez milosti pokračuje. Ostré boje hlása z metropoly Kyjev. Hlavné mesto zatiaľ odporu vzdoruje aj napriek tomu, že dezinformácie hovoria opak. Aj o týchto témach sme sa rozprávali s analytikom a riaditeľom organizácie MEMO98 Rasťom Kuželom.

„Dá sa povedať, že spravodajské informácie, ktoré Amerika poskytovala už približne od októbra minulého roka, sa napĺňajú,“ povedal Kužel. Podľa neho sa zdá, že cieľom Ruska je dobytie Kyjeva, zvrhnutie ukrajinského vedenia a dosadenie „bábkovej vlády“ naklonenej Rusku.

Tak, ako naznačil prezident Zelenskyj, je zrejmé, že je cieľom číslo jeden. „Je neuveriteľné, akým spôsobom dokáže situáciu ustáť a motivovať Ukrajincov, podobne ako bývalý prezident Porošenko. Ukrajinskí lídri sú odhodlaní bojovať do posledného momentu. Týmto správaním zvyšujú schopnosť Ukrajincov čeliť agresii.“

Najnovšie správy hovoria o tom, že boje sa presunuli do ulíc Kyjeva a ukrajinská armáda vedie spôsob partizánskeho boja – rozdali zbrane aj civilistom. Podľa analytika bolo cieľom Ruska obsadiť Kyjev čo najskôr. Viacerí analytici sa však zhodujú, že ukrajinská armáda nepadne. Putin nechtiac spôsobil, že Ukrajinci sa zomkli a statočne sa bránia.

Rusko inváziu na Ukrajinu v domácich médiách šíri pokrivene. Štátna propaganda je založená na tom, že Rusko neútočí na Ukrajinu. To by sa podľa analytika ťažko predávala občanom Putinovej krajiny. Putin sa snaží národ presvedčiť, že nebojuje proti Ukrajincom, ale proti armáde NATO. Snaží sa podsunúť, že Rusko nie je v presile, ale bráni sa. V Moskve aj v ďalších mestách však boli demonštrácie, ktorými Rusi vyjadrovali neúhlas s inváziou. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok