Balíčky na prežitie majú nachystané, je ťažké neprepadnúť panike. Ako vnímajú napätie Ukrajinci?

TA3
16.2.2022 13:45

Uplynulé týždne sa slovo vojna skloňovalo častejšie, ako by sme chceli. Politickou témou číslo jeden je dianie na Ukrajine. Informovali sme o presunoch ruských vojsk, sťahovaní diplomatov a tiež o napätí v celej Európe. Ako ale situáciu vnímajú samotní Ukrajinci? Spojili sme sa s Ukrajinkou žijúcou v Kyjeve Annou Siedykh.

Anna Siedykh zdôraznila, že vojna na Ukrajine trvá už osem rokov, odkedy Rusko anektovalo Krym a okupovalo východ krajiny. "Vojna nie je na celej Ukrajine, ale počas týchto rokov ju veľmi cítiť v informačnom prostredí," priblížila. 

Terajšia situácia podľa nej rozdelila ľudí do dvoch táborov. Jedni si myslia, že ide o intenzívnejšie pokračovanie hybridnej vojny, ktorá má za cieľ Ukrajinu destabilizovať a v inváziu neveria. Tí druhí si myslia, že k vojne môže dôjsť.

Siedykh povedala, že ako ona, tak aj jej priatelia majú pripravené takzvané balíčky na prežitie a všetci majú plány, ako sa bude počas invázie postupovať. "Prepadnúť panike a úzkosti je v tejto situácii veľmi jednoduché. Dôležité pre nás je tie pocity potláčať a naučiť sa žiť s novou realitou," vysvetlila. Ukrajinci podľa nej majú práve teraz možnosť uvedomiť si, kým sú a kde vidia svoju krajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok