Situácia v školstve je neprehľadná, rodičom dochádza trpezlivosť. Aké opatrenia platia pre žiakov?

TA3
14.2.2022 08:34

Žiaci sa začiatkom januára po dlhom čase vrátili do škôl. Situácia v školstve je však neprehľadná. Rodičom preto často dochádza trpezlivosť. Nevedia kedy majú deti testovať, kedy ich majú nechať doma. Aké sú aktuálne opatrenia v školách? Je testovanie samotestami na dobrovoľnej báze, alebo je to príkaz štátu? Je rozdiel v opatreniach pre očkovaných a neočkovaných študentov? Na tieto otázky odpovedala Alena Petáková prezidentka Združenia základných škôl Slovenska.

Kým začiatok januára bol pre školy priaznivý a prípadov nákazy bolo medzi školákmi menej, teraz sa situácia mení, priblížila Petáková. "Naozaj sa to rozbehlo, naša škola mala minulý týždeň aj týždeň predtým veľký nárast nakazených, to znamená, že bolo osem tried v karanténe. Dnes je situácia taká, že máme len dve triedy v karanténe," doplnila s tým, že z jej pohľadu sa situácia upokojuje.

Petáková odporúča rodičom, aby využívali samotesty a pravidelne kontrolovali deti. Na testovanie odporúča stredy alebo štvrtky a nedele, prípadne pondelky ráno pred odchodom do školy. "Pre nás je lepše, keď rodičia testujú v nedeľu večer, aby sme ešte večer vedeli, ak sa vyskytne pozitívny prípad," povedala Petáková.

"S pozitívnym samotestom by malo ísť dieťa do izolácie. O ukončení izolácie rozhoduje lekár. Rodič musí oznámiť škole aj detskému lekárovi, že je žiak pozitívny. Iné je, keď ide dieťa do karantény vzhľadom na to, že bolo v triede s pozitívnym žiakom. Karanténa sa ukončuje po piatich dňoch, ale žiaci by sa mali otestovať samotestom. Na základe jeho výsledku a prehlásenia o dezinfekčnosti by malo ísť dieťa do školy," vysvetlila Petáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok