Česi budú o rok voliť prezidenta. Bude kandidovať aj Babiš?

TA3
31.1.2022 08:04

O rok si budú naši západní susedia voliť nového českého prezidenta. V akej fáze je diskusia o možných kandidátoch, či o kreslo na hrade zabojuje aj expremiér Andrej Babiš, ale aj aké sú nálady v susednom Česku v súvislosti s možnou vojenskou prítomnosť jednotiek NATO pri súčasnom rusko-ukrajinskom napätí priblížil jeden z našich spolupracovníkov v Prahe, David Vozdecký.

Kampaň na nového prezidenta v Česku pomaly začala. Kandidátov je niekoľko. "Do kampane sa vrhol vizionár a matematik Karel Janeček. Aktívne odmieta nosenie rúšok a je tiež proti očkovaniu hlavne u detí. Má preto silnú voličskú základňu," priblížil Vozdecký. Kandidátov je niekoľko, ale nie všetci z nich majú veľké šance na úspech.

Pred poslednými voľbami sa tiež aktívne diskutovalo o kandidatúre aktuálneho prezidenta Miloša Zemana. Veľký otáznik vyvolával najmä jeho zdravotný stav. V súčasnosti je v centre pozornosti bývalý premiér Andrej Babiš a jeho možná kandidatúra na post prezidenta. "Babiš prostredníctvom médií testuje verejnosť. Hovorí, že o jeho kandidatúre musia rozhodnúť najmä ľudia a finálne sa vyjadrí až za dva mesiace," uviedol Vozdecký.

Vozdecký ďalej doplnil, že podľa politológov ide Babišovi o všetko. "Trestné stíhanie v jeho kauzách, ale tiež vplyv, pretože aktuálne je len poslancom. Podľa prieskumu má Babiš veľkú šancu prezidentské voľby vyhrať," doplnil Vozdecký.

Bývalý minister financií Miroslav Kalousek by mohol byť podľa Vozdeckého v prípadnom druhom volebnom kole silným súperom práve pre Andreja Babiša. Celkovo sa totiž hovorí o takmer troch desiatkach osobností, ktoré by mohli kandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok