Príde Slovensko v prípade konfliktu o plyn z Ruska? Analytik zhodnotil možnosti

TA3
28.1.2022 16:27

Vojenský konflikt na Ukrajine by mohol v Európe spustiť plynovú krízu. Tak to vidia odborníci z belgického inštitútu Bruegel. O tejto hrozbe sme sa rozprávali s Jozefom Badidom, odborníkom na energetiku z portálu Energie pre Vás.

"Treba byť pripravení na najhoršie a veriť v najlepší scenár," hovorí analytik Jozef Badida v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Priniesol by výpadok plynu podľa neho už samotný konflikt? "Je to veľmi hypotetické, ak by vojna naozaj vypukla, prvé by bolo asi odstavenie plynovodov cez Ukrajinu, ktoré smerujú na Slovensko," dodal s tým, že následne by záležalo, ako by reagovala Európska únia a celý svet a do akej miery by sme sa spojili s možnosťou sankcií.

Akým významným hráčom je Moskva na trhoch so zemným plynom? Majú bohaté ložiská energií na Sibíri, veľkým hráčom je Rusko hlavne voči nám, Európe alebo aj Číne, podľa Badidu ide aj o ropu a uhlie, ktoré predávajú. "Pri zemnom plyne v posledných rokoch ešte pred covidom dokázal ruský Gazprom exportovať približne 200 miliárd metrov kubických do Európy. Posledný rok bol menší, ale ide stále o vysokú hodnotu. V samotnom Rusku dokážu vyťažiť asi 500 miliárd," uviedol.

Ruský plyn je pre Európu dôležitý, no ide o obojstrannú záležitosť, z ktorej profituje aj Rusko. "Oni zarábajú na tom, že nám to predávajú, my máme stále menej vlastnej produkcie. Naše zásoby sa zmenšujú, takže je ťažké sa úplne odstrihnúť od takéhoto veľkého hráča," spresnil odborník.

Hrozba vojny tlačí aj na ceny, tie sú vysoké už teraz, keď sa o možnom konflikte ešte len hovorí. Vedela by Európa možný výpadok ruského plynu doplniť z iných zdrojov? Podľa Badidu by sa to dalo napríklad dodávkami skvapalneného plynu, najbližšie k nám je Poľsko alebo Chorvátsko. Nastáva tu však problém, ako tento plyn prepraviť a ako ho distribuovať na Slovensku.

"Nemáme zatiaľ skúsenosť s tým, aby sme tu mali dodávky iného ako ruského plynu. Je otázne, či by sme ho vedeli dopraviť a technicky s ním naložiť," dodal s tým, že mnohé situácie sa doteraz len modelovali, výpadok ruského plynu by však znamenal pre nás veľmi zložitú situáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok