Americká reakcia na bezpečnostné požiadavky je takmer vzorom diplomatickej slušnosti, vyhlásil šéf ruskej diplomacie

TA3 ČTK
28.1.2022 10:37

Rusko nechce vojnu, ale nedovolí, aby boli ignorované jeho bezpečnostné záujmy. Podľa agentúry TASS to dnes vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre rozhlasové stanice. Reakcia USA na bezpečnostné požiadavky Ruska je lepšia ako odpoveď NATO, tá americká je takmer vzorom diplomatickej slušnosti, kým od Severoatlantickej aliancie je ideologická, dodal šéf ruskej diplomacie.

"Ak to bude závisieť od Ruskej federácie, vojna nebude. Nechceme vojny, ale nedovolíme, aby boli hrubo napádané alebo ignorované naše záujmy," povedal Lavrov.

Moskva dostala odpovede od Washingtonu a NATO na svoje bezpečnostné návrhy v stredu. Moskva minulý mesiac vyzvala Washington, aby zaručil, že nepripustí ďalšie rozšírenie NATO na východ, ukončí vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahne z Európy jadrové zbrane a nerozmiestni tam žiadne útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko.

"Americká reakcia je takmer vzorom diplomatickej slušnosti. Od NATO je odpoveď tak ideologizovaná, toľko dýcha výnimočnosťou Severoatlantickej aliancie, jej zvláštnym poslaním, jej mimoriadnym predurčením, že som sa trochu hanbil za tých, ktorí tieto texty písali," povedal Lavrov.

Už vo štvrtok ruský minister vyhlásil, že odpovede Spojených štátov na bezpečnostné návrhy Ruska nemajú kladnú reakciu na kľúčovú požiadavku neprípustnosti rozširovania NATO na východ, ale dávajú priestor na začatie vážneho dialógu o druhoradých otázkach.

Washington podľa stredajšieho vyhlásenia šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena dal jasne najavo, že nemieni rokovať o požiadavke, aby sa jednotky NATO a zbrane stiahli z východu Európy a aby sa Západ zaručil, že sa Ukrajina nepripojí k NATO. Vyjadril ale ochotu debatovať o ďalších bodoch, ako je kontrola zbrojenia či opatrenia na budovanie dôvery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok