Na hraniciach sú vojaci, nemôžeme byť pokojní. Novinár opísal napätú náladu na Ukrajine

TA3
27.1.2022 14:02

Situácia na Ukrajine je mimoriadne vážna. V pozore je Európska únia aj Spojené štáty. Ako ale situáciu vnímajú Ukrajinci? Nám sa podarilo spojiť s ukrajinským novinárom Ivanom Verstyukom, ktorý nám priblížil situáciu v štáte.

"Tu na Ukrajine máme na hraniciach 130-tisíc ruských vojakov. Nemôžeme byť pokojní a tváriť sa, že sa nič nedeje. Ukrajinská vláda hovorí občanom, že by nemali panikáriť a nemajú sa nijako špeciálne pripravovať, pretože vojna je nepravdepodobná a veľká vojenská operácia pravdepodobne nebude," priblížil Verstyuk. 

Novinár doplnil, že Ukrajinci disponujú aj všetkými informáciami od západných médií a spravodajských služieb z USA a Británie, ktoré varujú, že by mali byť pripravení.

"Treba povedať, že ukrajinská armáda je oveľa lepšie pripravená ako pred ôsmimi rokmi, keď sa odohrala predchádzajúca ruská invázia. Toto je dobrá správa, keďže Ukrajina je dobre zásobená inovatívnymi obrannými systémami a dostáva vojenskú techniku z krajín NATO," zhrnul Verstyuk s tým, že situácia je napätá a ruský prezident Vladimir Putin sa správa agresívne. Novinár si myslí, že Putin sa ešte stále rozhoduje, čo vlastne urobí.

Podľa Verstyuka je pre Ukrajinu veľmi dôležité, aby cítila čo najväčšiu západnú podporu svojej politiky a svojich vojenských záujmov. Podotkol, že neistota má aj ekonomické dôsledky a Ukrajine záleží na finančnej stabilite aj menovom kurze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok