Rusko sa usiluje o destabilizáciu krajiny, nie inváziu, myslí si ukrajinský minister

TA3 ČTK
27.1.2022 12:20

Počet ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach sa stále zvyšuje, uviedol to podľa agentúry Reuters ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na návšteve v Dánsku. Cieľom Moskvy podľa neho však nie je invázia, ale destabilizácia Ukrajiny bez použitia vojenských síl.

Rusko sa usiluje o destabilizáciu krajiny, nie inváziu, myslí si ukrajinský minister
TASR/AP

"Počet ruských vojakov pri našich hraniciach je zo dňa na deň vyšší," vyhlásil Kuleba počas rokovania s dánskym ministrom zahraničných vecí Jeppeom Kofodom. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho plánuje destabilizovať Ukrajinu bez použitia vojenskej sily.

Kuleba vyjadril nádej, že súčasné napätie medzi rusko-ukrajinskými vzťahmi sa podarí riešiť diplomatickou cestou. Zopakoval pritom, že Kyjev neplánuje žiadnu ofenzívu na východe krajiny, z čoho ho v posledných týždňoch Moskva obviňuje. Jediné prostriedky, ktoré chcú použiť, sú diplomatického a ekonomického charakteru. Kuleba tiež varoval, že pokiaľ sa Moskva rozhodne zaútočiť, Ukrajina odpovie protiútokom.

Moskva podľa ukrajinského ministra vyzvala Kyjev, aby zahájil priame rokovana s proruskými separatistami v oblasti ukrajinského Donbasu. Túto požiadavku ale Kuleba odmietol. O urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny rokuje Kyjev s Moskvou pod patronátom Francúzska a Nemecka. Kuleba zatiaľ hodnotí ako pozitívne to, že Rusko pravdepodobne v najbližších týždňoch až do ďalších rokovaní v Berlíne zostane pri diplomacii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok