Ako vyzerá život podpredsedu europarlamentu? Už deň po zvolení Šimečka viedol schôdzu

TA3
25.1.2022 09:10

V štúdiu Raňajok sme sa rozprávali so slovenským europoslancom Michalom Šimečkom, ktorý sa stal jedným zo štrnástich podpredsedov Európskeho parlamentu. Tridsaťsedemročný poslanec za Progresívne Slovensko je vôbec prvým Slovákom na tomto poste. Michal Šimečka bol už deň po zvolení hodený do vody. Novozvolená predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová ho požiadala, aby viedol schôdzu. "Myslel som si, že na to bude príprava," uviedol.

"Moja predstava je, že pozícia ako podpredseda parlamentu sa dá dobre využiť v prospech Slovenska," vyjadril sa Šimečka. "V tých veciach, kde Slovensku o niečo pôjde, kde bude náš jasný záujem, tam v spolupráci s vládou a so župami viem zasiahnuť, viem sa s ľuďmi porozprávať o niečo lepšie a s väčším vplyvom, než keď som bol rádový poslanec," vysvetlil.

Šimečka poznamenal, že mnoho ľudí vníma Brusel a Európsku úniu ako niečo vzdialené a nezrozumiteľné. Rozhodnutia prijímané na úrovni únie pritom ovplyvňujú naše životy, keďže sú základom mnohých zákonov, ktoré platia aj na Slovensku. Šimečka priznal, že aj on je niekedy frustrovaný, keď vidí, ako ťažkopádne EÚ pôsobí a ako všetko dlho trvá.

Mladí ľudia si podľa Šimečku želajú, aby sa za nich EÚ postavila či už ide o pandémiu, vojenské hrozby alebo rast cien energií. "Ten pocit, že aj keď tú situáciu slovenská vláda nezvláda, že Európska únia je natoľko silná, a solidarita v rámci členských štátov je natoľko pevná, že sa na to v konečnom dôsledku vieme spoľahnúť," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok