Očkovanie by sa za istých okolností mohlo zastaviť podaním tretej dávky, hovorí virológ Čiampor

TA3
13.1.2022 10:39

Omikron je infekčnejší ako variant delta. Nových mutácií by však mohlo byť oveľa viac. Sú vakcíny účinné na nové varianty, bude potrebné preočkovanie? Ako vidia odborníci podávanie štvrtej dávky? Pýtali sme sa virológa Fedora Čiampora.

Virológ Fedor Čiampor hovorí, že pôvodné očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti podávajú, sú namierené proti alfa koronavírusu. 

Všetky ďalšie varianty sú podľa virológa mierne odlišné, predovšetkým štruktúrou a reakciou s protilátkami, ale hovorí, že súčasné vakcíny sú účinné aj proti novým variantom, avšak s mierne zníženou efektivitou. 

Čiampor si myslí, že existuje možnosť, kedy vznikne nová mutácia a nebude vôbec reagovať s protilátkami po očkovaní proti koronavírusu. "Je možné, že sa aj oslabí, pretože čím viac sa vírus rozmnožuje, tým viac slabne," povedal virológ.  

Fedor Čiampor konštatoval, že preočkovanie nie je vo virológii neznámou vecou. Je bežné, že očkovacie látky si vyžadujú viac dávok. Dôvodom preočkovania je najmä podpora tvorby protilátok v tele. 

Pri koronavíruse je najväčším problémom dostatočne rýchla reakcia na nové mutácie, keďže výroba novej očkovacej látky je zdĺhavý proces. 

Taktiež existuje množstvo ľudí, ktorí nie sú stále zaočkovaní, čo prispieva k novým mutáciám. Virológ prízvukuje, že pokiaľ sa nedá zaočkovať väčšie množstvo ľudí, tak šírenie bude ešte dlhšiu dobu pokračovať a vírus bude mutovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok