Očkujte sa proti covidu, na cintorínoch nie sú voľné miesta, vyzývajú pohrebníctva

TA3 ČTK hm
13.1.2022 10:30

V Poľsku v roku 2021 - prvýkrát od konca vojny - zomrelo viac ako pol milióna ľudí, čo je o 100-tisíc viac ako v rokoch pred pandémiou. To, čo je vidieť na grafoch, potvrdzujú hrobári. Rodiny na pochovávanie svojich blízkych čakajú dokonca až tri týždne.

hrob sviečka sviečky cintorín ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Uvádza to na svojom webe televízia TVN 24. Čerstvé hroby, plné cintoríny a preťažené pohrebné služby - tak vyzerá pandémia. Ohromnou mierou, a to aj v osobnom meradle. "Vracia sa pán, ktorého si ešte pamätáme. Pochoval otca a o tri týždne neskôr prichádza pochovať matku," hovorí Tytus Sworobowicz z pohrebníctva v meste Gdaňsk.

Čím viac je v Poľsku úmrtí, tým dlhšie býva čakanie na pohreb. "Termíny sa predĺžili a teraz siahajú k dvom týždňom," hovorí Zbigniew Baran z pohrebníctva v Krakowe. "Pohrebníctvo si začína zvykať. Znie to hlúpo, ale musí si zvyknúť, že úmrtí je rozhodne viac, ako bývalo v predošlých rokoch," vysvetľuje predseda pohrebníckeho združenia Krzysztof Wolicki.

Na pohreb sa čaká aj tri týždne

Pred pandémiou sa v Poľsku počet úmrtí každý rok pohyboval okolo 400-tisíc - bolo tomu tak aj v rokoch 2017, 2018 a 2019. Zmena prišla v roku 2020, kedy na jar prišla pandémia covidu. Ale skutočne dramatické údaje priniesol vlaňajší rok, ktorý už bol celý v znamení pandémie. "V priebehu posledných desiatich rokov u nás z roku na rok umieralo o jedno percento viac ľudí. V roku 2021 zomrelo o 28 percent viac Poliakov," hovorí analytik Lukasz Pietrzak.

Štatistiky sa zhodujú s číslami, ktoré si pohrebníctva zaznamenávajú pre vlastnú potrebu. "V porovnaní s rokom 2019 vzrástol ročný počet hrobov o asi 30 percent," hovorí Tomasz Kloze z pohrebníctva v Pabianiciach. Spôsobuje to, že pozostalí prežívajú ťažké chvíle dvakrát. "Čakať tri týždne (na pohreb), čo nie je vzácne, je ťažké," pripúšťa Sworobowicz z gdaňského pohrebníctva.

Každý štvrtý nebožtík ochorel na Covid-19, ukazujú údaje z najhorších týždňov vlaňajšieho roka, kedy každý týždeň umieralo okolo 12-tisíc až 13-tisíc ľudí, z toho dve až tri tisícky nakazených koronavírusom. "Od začiatku pandémie máme viac ako 200-tisíc úmrtí naviac," objasňuje analytik Pietrtzak. Preto k očkovaniu nabádajú dokonca aj pohrebníctva. "Očkujte sa, pretože na cintorínoch nie je miesto," apeluje Zbigniew Baran z krakovského pohrebníctva Karawan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok