Veľvyslanec Kazachstanu: Násilie bolo použité voči teroristom, nie miernym protestujúcim

TA3
12.1.2022 18:42

Titulky médií v posledných dňoch plnil Kazachstan. Do popredia sa dostal pre masívne nepokoje v uliciach. Svet pobúrilo aj prezidentovo povolenie strieľať do demonštrantov bez varovania. V krajine zasahovali aj zahraniční vojaci. Úrady ale upokojujú, že situáciu už majú pod kontrolou. Čaká Kazachstan nová éra? O situácii sme sa rozprávali s veľvyslancom Kazachstanu na Slovensku Romanom Vassilenkom.

Protesty v krajine vypukli 2. januára. Dôvodom bolo zvýšenie cien stlačeného zemného plynu z 12 na 24 centov. Ako povedal veľvyslanec, zdražovanie plynu bolo len akýmsi spúšťačom nepokojov. Skutočným dôvodom mala byť strata trpezlivosti u obyvateľov. 

Oblasť, kde začali nepokoje, je miestom, kde sa ťažia hlavné kazašské energetické zdroje, teda ropa a zemný plyn. Tieto zdroje zabezpečujú blahobyt celej krajiny. Zisky z predaja sa dostávajú do rúk súkromným firmám a ľudia, ktorí toto bohatstvo ťažia, žijú často v zlých podmienkach.

„Ľudia vyšli na pokojný protest a požadovali riešenie nahromadených sociálno-ekonomických problémov. K týmto požiadavkám sa pridali aj politické. Protesty sa začali aj v ďalších regiónoch krajiny a vláda v mene prezidenta zareagovala promptne. Zaviedla balík opatrení sociálnej podpory, vrátanie zníženia ceny plynu,“ povedal Vassilenko. Okrem toho vláda zaviedla aj moratórium na zvyšovanie cien spoločensky dôležitých vecí, ako sú potraviny, palivá a komunálne služby.

Ako veľvyslanec priblížil, situácia bola pokojná. Medzi protestantov sa v najväčšom meste infiltrovali provokatéri. Následne sa strhli nepokoje. "Išlo o islamistických teroristických bojovníkov a zločinecké gangy, ktoré využili pokojné protesty na organizáciu prevzatia moci," povedal veľvyslanec Kazachstanu. 

Prezident nazýva demonštrantov teroristami, a to je tiež dôvod, prečo dovolil streľbu. „Násilie bolo použité len voči teroristom, nie voči miernym protestantom,“ povedal veľvyslanec a dodal, že išlo o pokus o štátny prevrat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok