V pandemickej kríze doplácame na zanedbané zdravotníctvo, tvrdí humanitárny poradca OSN Zupka

TA3
28.12.2021 10:02

Pandémia koronavírusu bola témou, ktorá v roku 2021 dominovala. Covid-19 má za uplynulý rok na svedomí viac ako 3 milióny životov. Jeho celková bilancia obetí sa zvýšila na vyše 5 miliónov. Dôvodom bol nový variant delta. Najnovšie obavy vzbudzuje omikron. Celosvetovou témou v boji s koronavírusom je očkovanie. Čo môžeme ešte urobiť? Viac povedal v štúdiu humanitárny poradca OSN a Svetovej banky Dušan Zupka.

Na krízu sa treba pripraviť 

Zupka súhlasí, že sme v krízovej situácii. Podľa neho mnoho tých, ktorí sú zodpovední za riešenie kríz, nevedia, ako sa krízové situácie riešia. Na krízu sa podľa neho treba pripraviť dopredu. „Treba riešiť príčiny kríz a nie dôsledky,“ uviedol. 

Podľa Zupku sa posledné dva roky stretávame iba s dôsledkami krízy a nepozeráme sa na príčiny. „Prečo sa naše zdravotníctvo za 30 rokov prakticky nezmenilo, nič sa nepostavilo nového, máme stále menej a menej ľudí, čo pracujú v zdravotníckom systéme a odchádzajú nám do zahraničia,“ pýta sa. „Nepozeráme sa dopredu, nepripravujeme sa a potom sme prekvapení a už len plátame záplatami tie dôsledky krízy,“ dodal.   

Dôležitosť očkovania

Humanitárny poradca OSN povedal, že o víruse vieme stále veľmi málo. Dôsledky však podľa neho vieme nejakým spôsobom obmedziť. „Zdá sa, že očkovanie je jedno z tých najdôležitejších opatrení na riešenie dôsledkov, ale nie príčin krízy," poznamenal. Netreba však podľa neho zabúdať aj na udržiavanie vzdialenosti medzi ľudmi, nosenie rúšok, hygienu, vetranie miestnosti a podobne. 

Zupka kritizuje, že dôvodom slabého očkovania nie len na Slovensku, ale aj vo svete, je slabý dôraz na pedagogiku ohľadom očkovania. „Treba pedagogicky vysvetliť ľuďom, že jediné, čo nám teraz ostáva, je zatiaľ očkovanie a tie rôzne dištančné opatrenia,“ pokračoval.

Za súčasnú situáciu môže podľa Zupku aj nedostatok vakcín na začiatku pandémie. Dnes to už problém nie je napríklad v krajinách Európskej únie. Problémom podľa neho je najmä to, že niektoré krajiny majú vakcín dostatok, ale nemajú v nich koho očkovať, keďže o ne nie je záujem. Bolo by ich podľa neho potrebné posunúť vakcíny tam, kde je ich nedostatok a kde je o ne je záujem.

Odporo k povinnému očkovaniu

Zavedenie povinného očkovania v niektorých krajinách sa podľa Zupku stretne s veľkým odporom. Povinnosť musí mať podľa neho širokú podporu obyvateľstva. Pre takéto vyhlásenie by osobne doporúčal zvolať hlasovanie, nech si občania rozhodnú sami.

„Demokracia je vláda ľudu, nech sa ľudia rozhodnú, čo chcú, čo si myslia, že je pre nich najlepšie,“ tvrdil. „Keď o tom rozhodne nejaká malá hŕstka ľudí, ktorá je momentálne v dôsledku nejakých okolností pri moci, tak to občania dobre neprijmú,“ skonštatoval.

Problém omikron

Nový variant omikron môže podľa Zupku súvisieť aj s malou zaočkovanosťou. Tvrdí, že podľa odborníkov vo svete to je možné, ale nie je to stopercentne potvrdené. Podotkol, že napríklad variant delta vznikol v krajinách, kde bola malá zaočkovanosť. Spomenul krajiny ako Brazília, Južna Afrika či Anglicko. „Teraz najnovšie omikron zase vznikol na africkom kontinente, kde je tá miera zaočkovanosti veľmi malá,“ zhodnotil. Je podľa neho veľmi pravdepodobné, že nízka miera zaočkovanosti vedie k novým mutáciám. Treba podľa neho ďalej očakávať, že vírus bude mať stále ďalšie mutácie.

Investície do zdravotníctva

„Bude si treba uvedomiť, že treba investovať viac do zdravia a zdravotníckych zariadení,“ uviedol Zupka. Poukázal na predošlý sociálno-ekonomický systém, za ktorý sa v Česku a na Slovensku postavilo mnoho nemocníc. „Ten systém trval 40 rokov,“ poznamenal. 

„Teraz máme nový systém a pozrite sa, koľko nemocníc sa postavilo a koľko ľudí nám odišlo do zahraničia za zdravotníctvom,“ doplnil. Podľa Zupku treba krehkosť nášho systému odstrániť. „Treba investovať do zdravotníctva a zdravotníckych zariadení, nevidieť to iba ako zisk, treba to vidieť ako niečo, čo zabezpečí dlhodobú odolnosť našej spoločnosti vo všetkých smeroch. Všetko záleží od nášho zdravia,“ uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok