Čo môžeme očakávať od variantu omikron? Sú aj dobré správy a sme na tom lepšie, než pred rokom

TA3 AH
28.12.2021 12:06

Svet zasiahlo cunami omikron. Obmedzenia sa sprísňujú vo viacerých európskych krajinách, ktoré bojujú s novým variantom. Spoločnosť je vystavená prúdu nových informácií, niektoré sú znepokojujúce, iné pozitívne. Je ľahké na to zabudnúť, ale sme na tom oveľa lepšie ako pred rokom.

Z práce roky pašoval zlaté stružliny
TASR/AP

Omikron verzus delta

Ak chytíte omikron, je menej pravdepodobné, že vážne ochoriete ako pri predchádzajúcich variantoch. Štúdie z celého sveta vykresľujú konzistentný obraz, že omikron je miernejší ako variant delta, s o 30 % až 70 % nižšou pravdepodobnosťou, že infikovaní ľudia skončia v nemocnici. Informovala o tom BBC. 

Omikron môže spôsobiť symptómy na úrovni prechladnutia, ako je bolesť hrdla, nádcha a bolesť hlavy, ale to neznamená, že bude mať mierny priebeh u každého. Zdá sa, že zmeny vírusu spôsobili, že je menej nebezpečný, ale znížený výskyt závažných prípadov je spôsobený aj imunitou v dôsledku očkovania a predchádzajúcich vĺn covidu.

Skutočnou devízou omikronu je jeho schopnosť infikovať ľudí. Šíri sa rýchlejšie ako iné varianty a môže obísť časť imunitnej ochrany, ktorá je spôsobená vakcínami a predchádzajúcimi infekciami. Vysoký vek bol vždy najväčším rizikovým faktorom vážneho priebehu ochorenia Covid-19. Schopnosť omikronu čiastočne uniknúť imunite znamená, že existuje potenciál, že sa nakazí viac starších ľudí ako počas vlny delta. 

Liečba covidu

Nové lieky by však mali dostať z nemocnice ešte viac pacientov. Podávajú sa ľuďom, ktorí sú vystavení vysokému riziku závažného priebehu covidu, vrátane pacientov s rakovinou a ľudí po transplantácii orgánov. Molnupiravir je antivírusový liek, ktorý narúša schopnosť omikronu replikovať sa v našom tele a znižuje hospitalizáciu o 30 %. 

Prudký nárast výskytu omikronu by mohol poslať viac ľudí do nemocníc. Obrovské množstvo ľudí, ktorí sa infikujú omikronom, tiež zamestnáva lekárov, zdravotné sestry a zvyšok pracovnej sily nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok