Slovensko je opäť v lockdowne. Predseda Súdnej rady vysvetlil, či sú obmedzenia v súlade s právom

TA3
25.11.2021 12:17

Vláda pritvrdila v boji proti Covidu-19. Slovensko sa ponára do lockdownu, ktorému má pomôcť aj núdzový stav. O tom, či a nakoľko je takéto obmedzenie práv občanov na mieste, sme sa rozprávali so šéfom Súdnej rady a bývalým predsedom Ústavného súdu Jánom Mazákom.

"Existuje možnosť vyhlásiť núdzový stav a v rámci neho aj nariadiť lockdown. Či bol tento krok potrebný, to posúdilo konzílium odborníkov. Vláda teda dala na odporúčania konzília, čo viedlo k vyhláseniu núdzového stavu a lockdownu," povedal bývalý predseda Ústavného súdu. 

V súvislosti so zákazom vychádzania sa ľudí pravdepodobne najviac dotknú obmedzenia slobody pohybu a pobytu. Zo zákazu vychádzania bolo vyňatých niekoľko výnimiek. Podľa šéfa Súdnej rady je ich príliš veľa: „Výnimky vychádzajú z toho, čo bolo odborne odporúčané. Hoci vyzerajú racionálne, pochybujem o tom, že sú v súlade s predstavou konzília odborníkov.“

Slovenskí odborníci sú podľa Mazáka svetovo uznávanými, preto je na mieste načúvať ich odporúčaniam. „Ak lekári, epidemiológovia a infektológovia povedia, že nie všetky školy by mali zostať otvorené, tak by som veľmi zaváhal, či odmietnuť tento názor. Oni nemajú žiaden osobný záujem, chcú len tejto krajine pomôcť,“ povedal.

Podľa Mazáka práve množstvo výnimiek otvára otázku, či bude lockdown dočasný a či nebude treba po čase pristúpiť k razantnejším opatreniam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok