Slovensko podľa Budaja trpí pandémiou nedôvery. Urobil by pred 32 rokmi niečo inak?

TA3
17.11.2021 17:36

17. november zostal v pamätiach mnohých Slovákov. Tí, ktorí nemohli prísť do Bratislavy, sledovali dianie cez televízne obrazovky. Novembrové udalosti spustili zmeny v našej spoločnosti, ktorá sa vydala na cestu slobody a demokracie. V Štúdiu TA3 sme sa o Nežnej revolúcii rozprávali s jej aktérom a bývalým disidentom Jánom Budajom.

"Slovensko získalo viac než okolité štáty, pretože dnes máme samostatnosť," uviedol Budaj pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie. Spoločnosť sa však podľa neho roztrieštila a v súčasnosti má každý pocit, že má slobodu kohokoľvek uraziť. "Svet nám dal do rúk internet a Facebook. Organizujú sa tak aj ľudia, ktorí by sa inak zorganizovať nemohli," uviedol Budaj, ktorý tým reagoval aj na incident antirúškarov v piešťanskom Lidli či blokádu dopravy v hlavnom meste počas viacerých protestov.

Slovensko podľa neho v súčasnosti trpí pandémiou nedôvery a skepsy. "Treba to však ustáť, rozumní ľudia a novinári by mali klásť na stôl skutočné argumenty a fakty," dodal zároveň s obavou, že pri takej miere nezaočkovaných, akú máme dnes, budeme zrejme aj na ďalšie novembrové výročie spomínať v respirátoroch.

"Ak chcete organizovanú spoločnosť, musíte dôverovať inštitúciám a určité funkcie delegovať. Na čo sme chceli samostatný štát, ak ho nevieme riadiť," pýta sa Budaj. Na otázku, či by pred 32 rokmi počas novembrových udalostí urobil niečo inak, odpovedal s tým, že čo v tej chvíli vedel aj odovzdal a robil to s absolútnym nasadením. Vedel by si však predstaviť, že by bývalí komunisti vtedy nezískali veľký priestor a neprivatizovalo by sa v takej miere.

"Slobodu a demokraciu sme si vynútili ako aj odchod okupačných vojsk. To, že sme nadobudli zvrchovanosť a vedeli pomenovať kam patríme, sú zmeny, ktoré sa odzrkadlili aj v samotnej hymne, zmenili sme len jedno slovo a nadobudla svoj pôvodný význam," opísal Budaj ešte zážitky zo 17. novembra. "Odvtedy sa spieva - zastavme ich bratia, veď sa oni stratia. Staňme sa subjektom dejín," vyzval na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok