Matovičova revolúcia ovplyvní najmä priemyselné firmy, prekvapením je skupinové zdaňovanie

TA3
16.11.2021 16:09

Rezort financií predstavil dlhoočakávanú daňovú reformu. Minister Igor Matovič zmeny predstavil na troch tlačových konferenciách. Na prvej sa zameral na rodinné prídavky, na druhej na zdaňovanej práce a najnovšie ukázal, čo čaká firmy. Viac povedal Vladimír Baláž, ekonómom Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Firemná daň by sa mala znížiť z 21 percent na 19, čo Baláž hodnotí ako zaujímavú zmenu. Viac ako sadzba dane je však podľa neho zaujímavý daňový základ. "Ten rozhoduje v najvyššej miere o tom, koľko zaplatíte. V tejto súvislosti má najväčší význam druhé opatrenie, ktoré hovorí o flexibilnej zmene pri odpisoch," konštatoval ekonóm. "Môžte odpísať až 50 percent z daňového základu, čo je najmä v priemyselných odvetviach veľmi veľa."

Matovičova revolúcia sa dotkne najviac firiem, ktoré majú veľké kapitálové výdavky, čo sú najmä priemyselné firmy. Menší dopad očakáva Baláž vo sfére služieb, "ktoré veľké odpisy nemajú". Baláž zmenu víta: "Myslím si, že z hľadiska podnikovej ekonomiky je zatiaľ najvýznamnejším opatrením, ktoré priniesla táto daňová reforma."

"Musíme si uvedomiť, že Slovensko je ekonomikou založenou na exporte priemyselných výrobkov a stále sme len nejakou montážnou dielňou," zdôraznil ekonóm s tým, že Slovensko musí prejsť na inteligentný priemysel, "industry 4.0", a práve zrýchlený odpis do pokrokových investícií môže podľa neho prispieť k tomu, že Slovensko sa "z koncového svetla vo vlaku inovácií posunie na lepšie miesta rebríčka".

Skupinové zdaňovanie bolo pre Baláža najväčším prekvapením spomedzi Matovičových úprav. Podotkol, že majitelia spoločností majú takúto prax už dávno, ale "doteraz to bola aktivita, ktorá bola v šedej zóne, niekedy to až zaváňalo daňovým podvodom". Zmena by podľa ekonóma mala spôsobiť, že podnikatelia budú ochotnejší investovať aj do rizikových investícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok