Matovič predstavil zmeny v zdaňovaní firiem. Majú priniesť väčšiu slobodu

TA3 TASR
16.11.2021 14:15

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič predstavil na tretej tlačovej konferencii ďalšiu oblasť takzvanej daňovej revolúcie, a to zdaňovanie firiem. Nové návrhy sú podľa ministra o výrazne väčšej slobode pre podnikateľov a firmy.

Nižšia daň, flexibilné odpisy

Väčšou slobodou pritom Matovič myslí menšie zdaňovanie. Daň z príjmu by mala klesnúť zo súčasných 21 percent na 19 percent. Úspora pre podnikateľov zo zníženia DPPO by mala predstavovať 273 miliónov eur ročne. "Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania," priblížil Matovič. 

Matovič ďalej navrhuje zavedenie flexibilných odpisov majetku na produktívne investície. Podnikateľ, ktorý nakúpi prostriedky napomáhajúce k vyššej produkcii, by mal mať slobodu v tom, ako rýchlo si investíciu odpíše do nákladov. Firmy by podľa neho mali ušetriť ročne 200 miliónov eur. Matovič to považuje za najrozumnejšiu podporu investícií, lebo je to podpora pre ľudí, ktorí už počas podnikateľského života ukázali, že sú schopní produkovať zisk. 

Minister zároveň avizoval reštauračný balík zmien a úpravy pri dani z príjmu samostatne zárobkovo činných osôb. Tie by mali byť predstavené samostatne na tlačovej konferencii v piatok 19. 11. popoludní.

Skupinové zdaňovanie

Minister chce zaviesť aj skupinové zdaňovanie. "Majiteľ viacerých firiem sa môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada medzi svojimi firmami zisky a straty," ozrejmil s tým, že to neznamená, že firmy budú mať jedno účtovníctvo. Toto opatrenie by podľa jeho slov spôsobilo štátu výpadok 30 miliónov eur ročne. 

Keď si majiteľ jednej úspešnej firmy posunie zisk do stratovej firmy, "nebudeme sa tváriť, že je to podvod". Matovič chce týmto spôsobom preukázať dôveru úspešným podnikateľom.

Zdroje financovania predstavených zmien plánuje minister financií nájsť vo zvýšenej dani z dividend zo 7 na 9 %. To by malo priniesť 26 miliónov eur. Prostriedky financovania majú plynúť aj prostredníctvom zavedenia e-faktúry. "Je to niečo podobné ako dnes máme eKasu," dodal Matovič s tým, že Maďarsku to pomohlo eliminovať podvody. Rezort financií očakáva dodatočný prínos z eliminácie podvodov vo výške 127 miliónov eur.

"Nepotešíme bohatých," vyjadril sa Matovič. "Navrhujeme vyššie dane bankám, oligopolom a monopolom, z ktorých by sme chceli získať približne 200 miliónov eur," oznámil. Z opatrení proti podvodom by malo plynúť 60 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur by mali priniesť dynamické efekty. Verí, že podnikatelia po prijatí avizovaných zmien dostanú väčšiu chuť podnikať.

Celú tlačovú besedu o zdaňovaní firiem si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok