Vlastné farmy decimujeme, namiesto toho dovážame bravčové s vyšším obsahom antibiotík. Prečo zdražuje mäso?

TA3
11.11.2021 08:16

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je vraj nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Výrobcovia zvyšovaním cien reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien počas roka 2021 od 25 až 60 percent. Viac s Lenkou Buchlákovou.

V najbližších týždňoch a mesiacoch sa očakáva zvýšenie cien mäsa o osem až desať percent. Toto zdražovanie sa dotkne koncového užívateľa a ide o bravčové výrobky. Za rast cien môže viacero faktorov, sú to drahšie pohonné látky, drahšie energie, ale aj zvyšovanie minimálnej mzdy či príplatky pre zamestnancov za nočnú prácu alebo prácu cez sviatky, vysvetlila analytička a redaktorka TA3 Lenka Buchláková. 

Veľkým problémom je podľa Buchlákovej aj to, že Slovensko nie je vo výrobe mäsa, a celkovo v potravinárstve, sebestačné. Prasníc vo veľkochovoch bolo pred pár rokmi 131-tisíc, kým dnes ich je len 34-tisíc a očakáva sa ešte pokles o 15 percent. 

Problém je aj v tom, že jatočné ošípané posielame na bitúnky do Poľska či do Maďarska, "pretože je tam lepšia splatnosť faktúr, pretože platia viac, a tým pádom si v podstate decimujeme vlastné poľnohospodárstvo a naše farmy," vysvetlila Buchláková. Doplnila, že keď si bravčové privážame z ostatných krajín, je v nej podľa odhadov dvoj až štvornásobne viac antibiotík, ako keby sme si toto mäso dochovali u nás.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok