Pri boji s ťažkými diagnózami je dôležitá podpora blízkych, na pomoc prichádza aj Dobrý anjel

TA3
10.11.2021 09:05

Aj keby naša spoločnosť stopercentne fungovala, vždy tu budú diagnózy, ktoré sa len ťažko dajú predvídať, a už vôbec nie je možné ich liečiť tak rýchlo a tak účinne, ako by sme si želali. Aj keď lekári robia maximum, často je chorobou postihnutý nielen samotný pacient, ale aj celá rodina. Na pomoc prichádza Dobrý anjel - nezisková organizácia, ktorú v štúdiu zastúpila Lucia Hovančáková, a spolu s ňou bola v štúdiu Raňajok Ivana Čerháková, mamička malej Emky, ktorá je v neľahkej situácii počas liečenia dcéry s onkologickým ochorením.

Dobrý anjel už 15 rokov pomáha rodinám, v ktorých sa lieči dieťa alebo rodič z ťažkej diagnózy. Organizácia týmto rodinám pomáha mesačným finančným príspevkom vo výške približne 145 eur. Od začiatku svojej existencie až do súčasnosti pomohol Dobrý anjel už asi 10-tisíc rodinám.

Ako hovorí Lucia Hovančáková z Dobrého anjela, každá rodina musí vyplniť špeciálnu žiadosť, aby pre ňu schválili mesačný pravidelný príspevok. V žiadosti musia rodičia uviesť napríklad výšku príjmu, počet členov rodiny či diagnózu pacienta. Tú ešte potvrdí lekár-špecialista. „Bez tohto potvrdenia rodina nemôže získať príspevok od Dobrých anjelov,“ upozorňuje.

Jednou z nich je aj rodina 7-ročnej Emky, ktorej minulý rok diagnostikovali akútnu leukémiu. Spočiatku mávala zvýšenú teplotu, bola bledá a unavená, preto sa rodičia rozhodli pre návštevu lekára. Po odberoch krvi ich ihneď poslali do nemocnice a oznámili im závažnú diagnózu. Tá zmenila život celej rodine. Prvé tri mesiace strávila mama s Emkou v nemocnici. Manžel však musel ostať tiež doma, aby sa staral o mladšiu dcéru, keďže pre pandémiu boli zatvorené škôlky. V súčasnosti chodia dva až trikrát týždenne do nemocnice.

Rodine Čerhákovcov pomohol sociálna pracovníčka v nemocnici, ktorá im povedala o možnosti obrátiť sa na organizáciu. Ich žiadosť schválili a ešte v prvý mesiac dostala rodina príspevok. V každej z troch slovenských nemocníc, kde sa lieči detskí onkologickí pacienti funguje sociálni pracovník, ktorý aj takýmto spôsobom pomáha rodinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok