Zeman nie je schopný vykonávať úrad. Politológ priblížil, o čo sa senátna komisia opiera

TA3
19.10.2021 16:11

Česká senátna komisia urobila prvý krok k tomu, aby prezidenta Miloša Zemana zbavila právomocí. Umožní jej to článok 66 českej ústavy. Celý Senát bude zrejme o tomto uznesení hlasovať 5. novembra, a teda ešte pred ustanovujúcou schôdzou poslaneckej snemovne. Aktuálne politické dianie u našich susedov sme si rozobrali v štúdiu s politológom Lukášom Jelínkom.

V nadchádzajúcich týždňoch sa v Česku neudeje nič také závažné, pri čom by bol potrebný prezident, myslí si Jelínek. "Menovania sudcov ani generálov nie sú príliš akútne," poznamenal." "Teoreticky by Českej republike mohol prezident chýbať ako vrchný veliteľ ozbrojených síl, ale zdá sa, že ani k žiadnemu ozbrojenému konfliktu sa našťastie neschyľuje," povedal. 

Jelínek zdôraznil, že najdôležitejšia prezidentská právomoc, ku ktorej by potrebovali hlavu štátu, je až prijatie demisie vlády Andreja Babiša, ku ktorej dôjde po 8. novembri. Podľa politológa je to dostatočne dlhý čas na to, aby senátori aj poslanci pripravili svoj postup a zosúladili sa podľa informácií o prezidentovom zdravotnom stave.

Politológ podotkol, že česká ústava nezachádza do podrobností, uvádza len to, že ak prezident nemôže vykonávať svoje právomoci, tak to môže vo svojom uznesení konštatovať Poslanecká snemovňa a Senát. "V tom okamihu jeho právomoci prechádzajú čiastočne na predsedu vlády a čiastočne na predsedu Snemove," vysvetlil Jelínek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok