Zažívame najrýchlejší rast cien za posledných 10 rokov. Priplatíme si za energie aj potraviny.

TA3
19.10.2021 08:13

Aktuálne enormné zdražovanie vidieť hlavne na raste cien nehnuteľností, automobilov a stavebných materiálov. Bežný spotrebiteľ si isto všimol aj vyššie cenovky v potravinách. S príchodom nového roka stúpnu sumy na faktúrach za elektrickú energiu a plyn. Výsledkom má byť inflácia pohybujúca sa okolo 5%. O inflácii sme sa rozprávali s hlavným ekonómom Národnej banky Slovenska Michalom Horváthom.

Bežný spotrebiteľ si všimol vyššie cenovky v potravinách. V budúcom roku nás čaká zvyšovanie cien elektrickej energie a plynu.

Hlavný ekonóm NBS Michal Horváth potvrdil zrýchľovanie inflácie na Slovensku. Pomalý rast cien zo začiatku roka je minulosťou. Oživovanie svetovej ekonomiky prispelo k zvyšovaniu cien, najprv pohonných látok, následne aj potravín a služieb. Ceny na Slovensku sú ovplyvňované svetovým dianím. Stúpajú ceny prepravy a niektoré tovary sú dlhodobo nedostupné, čo zvyšuje ich cenu.

Vývoj cien regulovaných energií sa premietne do cien v budúcom roku. Očakávané sú skokové nárasty. Tento vývoj však súvisí v pozitívnym javom rastu ekonomiky po pandémii. NBS nechce toto oživenie udusiť a týmto spôsobom dostať infláciu pod kontrolu. Hlavný ekonóm Michal Horváth hovorí, že hlavným cieľom bude udržať infláciu v rozumnej miere tak, aby sa súčasný stav nepretavil do dlhodobého rastu cien.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok