Špičkový šéfkuchár v školskej jedálni? Projekt pomáha kuchárkam aj deťom

TA3
12.10.2021 09:37

V Raňajkách sme hovorili o projekte s názvom Školská jedáleň, ktorému sa veľmi intenzívne venuje poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová. Čo je hlavným cieľom projektu? Ako vznikla idea projektu a aké jedlá si školské jedálne vyberali? V projekte spolupracuje aj šéfkuchár Marcel Ihnančák. Ako hodnotí úroveň školského stravovania? Je veľký rozdiel pracovať v školskej kuchyni a profesionálnej reštaurácii?

Halgašová pred vyše desiatimi rokmi založila projekt Hravo ži zdravo, kde komunikovala s piatakmi zo základných škôl. "Tam som sa dozvedela, na základe anonymných dotazníkov, že 50 percent detí nechodí na obedy, čo je zásadná chyba," podotkla Halgašová s tým, že meniaci sa životný štýl a nárast obezity zapríčiňujú civilizačné ochorenia v staršom veku.

Halgašová zdôraznila, že by nám malo záležať na zdravom vývoji detí, aby sme si vychovali zdravú generáciu. Vysvetlila, že v spolupráci so šéfkuchárom Marcelom Ihnačákom prišli na to, že jedlá, ktoré sa varia v školskej jedálni, možno pripravovať lepšie aj chutnejšie. 

Kuchárky sú podľa Halgašovej šikovné, ale keď svoj odbor vyštudujú v osemnástich rokoch, tak sa postupne menia zariadenia, technológie a ich prístup potrebuje taktiež zmenu. Preto sa rozhodla so známym renomovaným šéfkuchárom ukázať kuchárkam, ako sa jedlá dajú pripraviť inak, síce podľa platných a záväzných receptúr, so záväznými surovinami a zložením, ale aby to deťom aj chutilo.

Ihnačák zdôraznil, že aj v školských jedálňach sa dá dobre najesť, dôležitá je práca so surovinami. "Záleží vždy na konkrétnom tíme, ktorý varí. Ako k tomu pristupujú, ako to dochutia, ako to naservírujú. Sú tam niektoré detaily, ktoré keď sa vylepšia, tak to bude nielen lepšie vyzerať, ale aj lepšie chutiť," vysvetlil šéfkuchár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok