Lengvarský v TA3: Najviac budeme mať vakcín Pfizer, J&J je už na Slovensku

TA3
23.4.2021 09:22

"Intenzívne pracujeme na otvorení čakárne pre ľudí 18 plus," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v TA3. Vysvetlil, že nebudú otvárať ďalšiu skupinu od 35 rokov. "Najviac budeme mať vakcín typu Pfizer, kde je iný spôsob logistiky, takže v najbližšej dobe otvoríme čakáreň pre všetkých," vysvetlil Lengvarský.

Ako to bude na Slovensku s očkovaním tínedžerov či detí? "Pfizer dostal povolenie od americkej liekovej agentúry aj na očkovanie detí od šiestich mesiacov," povedal Lengvarský. Pokiaľ bude táto možnosť schválená aj Európskou liekovou agentúrou a dosiahneme určitý počet zaočkovanej populácie, "tej prednostnej, ako starších ľudí a rizikových skupín", ministerstvo sa bude radiť s detskými lekármi aj infektológmi, aby mohlo byť spustené aj očkovanie detí. Podľa Lengvarského sú však takéto úvahy predčasné a prednejšie sú iné úlohy, ktoré sú "náročnejšie a viac dôležité".

Lengvarský vysvetlil, že ľudia, ktorí majú za sebou prvú očkovaciu dávku napríklad od spoločnosti AstraZeneca, nemôžu dostať druhú dávku inou očkovacou látkou od inej spoločnosti. "Súčasné liekové formuláre neumožňujú kombináciu vakcín," povedal minister.

Očkovanie treťou dávkou vidí Lengvarský reálne. Pokiaľ ukončíme očkovanie kritickej časti populácie, a pokiaľ to potvrdia štúdie, budeme očkovať aj ďalšou dávkou. Lengvarský zdôraznil, že postup bude závisieť od odporúčaní výrobcov vakcín. Vysvetlil, že v tomto prípade môže byť tretia dávka modifikovaná, aby zohľadnila výskyt nových mutácií. V určení ďalšieho postupu nám pomôžu informácie zo štúdií, ktoré skúmajú účinnosť vakcín.

Minister potvrdil, že vakcína Johnson & Johnson je už na Slovensku. Očkovať ňou plánujú najmä v domovoch sociálnych služieb, či vo vylúčených komunitách.

Mnohí ľudia kvôli očkovaniu cestujú do iných okresov, kde je menej záujemcov, aby si skrátili čakaciu dobu na vakcínu. Tento trend sa ministerstvo zdravotníctva snaží zmeniť. "Cez víkend sa otvoria ďalšie dve očkovacie centrá, snažíme sa tú mobilitu obmedziť. Budeme ľuďom dávať viac možností," povedal Lengvarský. Už teraz podľa neho pribúda očkovacích centier, ktoré spravujú priamo samosprávne kraje, viac je už aj mobilných očkovacích tímov. "Budeme sa snažiť očkovaciu turistiku obmedziť," zhrnul Lengvarský.

Očkovanie treťou dávkou vakcíny vidí Vladimír Lengvarský reálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok