Neodstúpim, vyhlásil rumunský premiér napriek rekordným protestom

TA3 TASR
6.2.2017 08:26

Rumunsko zažíva najväčšie protesty od zvrhnutia diktátora Nicolaea Ceausesca. Vláda po tom, ako do ulíc denne vychádzali státisíce ľudí, napokon ohlásila, že nezrealizuje kontroverzný zákon, ktorý mal dekriminalizovať korupciu. Rumunom to však nestačí a chcú jej demisiu.

Rumunský premiér Sorin Grindeanu odmietol výzvy na odstúpenie z funkcie aj po tom, ako sa rekordné počty ľudí pridali k protestom proti vláde a proti - medzičasom už zrušenému - kontroverznému nariadeniu oslabujúcemu boj proti korupcii.

romania-protest-12097-0fe7cd6d5d4644c396cc702a6486f470_0a000002-23f9-58b1.jpg

"Neodstúpim," povedal Grindeanu pre televíziu Antena 3. Dodal, že zbaviť funkcie ho môže len parlament - v ňom má však istú väčšinu. Grindeanova vláda na mimoriadnom zasadnutí v súlade s avízom premiéra stiahla nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov. Stalo sa tak pod tlakom niekoľko dní pretrvávajúcich masových protestov.

Napriek tomu sa podľa odhadov zišlo v Bukurešti až 250.000 protestujúcich a približne rovnaký počet ľudí vyšiel spolu do ulíc v najmenej dvadsiatke ďalších miest v krajine. Išlo tak o najväčšie protesty verejnosti v Rumunsku od revolúcie z roku 1989, ktorá zvrhla komunistický režim, píše agentúra DPA.

Ako sa terajšia politická kríza skončí, je nejasné, keďže na sociálnych médiách sa šíria výzvy na ďalšie protesty. Pred prezidentským palácom v metropole sa konala aj provládna demonštrácia, ktorej 2000 účastníkov obvinilo prezidenta Klausa Iohannisa, že rozdeľuje krajinu. Iohannis sa totiž otvorene postavil na stranu protivládnych protestujúcich ako jeden z najdôraznejších kritikov nového kabinetu, ktorý nastúpil k moci len začiatkom januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok