Rumunská vláda stiahla sporné nariadenie, občania však ďalej protestujú

TA3 TASR
5.2.2017 16:40

Rumunská vláda na mimoriadnom zasadnutí zrušila nariadenie, ktorým chcela zrušiť postihy za niektoré korupčné trestné činy a za zneužívanie úradného postavenia. Zámer vyvolal vlnu mohutných protestov po celej krajine.

Pod tlakom protestov

Rumunská vláda v Bukurešti v súlade so sobotňajším avízom premiéra Sorina Grindeana stiahla kontroverzne vnímané nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov. Informovala o tom agentúra Mediafax.

Stalo sa tak pod tlakom niekoľko dní pretrvávajúcich masových protestov občanov krajiny, ktoré sa z Bukurešti rozšírili postupne aj do ďalších miest krajiny.

Podľa zrušeného nariadenia mal ísť politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200.000 lei (44.440 eur). Smernica takisto umožňovala skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu - ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

rumunsko-2_0a000002-491e-9b34.jpg

Zabrániť masovému konfliktu

Rumunsko, člen Európskej únie od roku 2007, dosiahlo za posledné tri roky určitý pokrok v boji proti korupcii. Na starosti ho má osobitný orgán, poverený stíhať úplatných politikov a štátnych úradníkov. Predseda vládnucej rumunskej Sociálnodemokratickej strany Liviu Dragnea v sobotu ako prvý pripustil stiahnutie nariadenia.

Podľa vlastných slov ho ku korekcii postoja viedla snaha zabrániť rumunsko-rumunskému konfliktu masových rozmerov, pretože takmer milión stúpencov PSD sa chystá do ulíc, aby tam demonštrovalo proti kritikom vlády.

Pred sídlom rumunského prezidenta Klausa Iohannisa, ktorého vinil z morálnej zodpovednosti za rozkol v spoločnosti práve Dragnea, demonštrovalo počas nedele okolo 100 stúpencov vlády, predovšetkým dôchodcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok