Ponuku na novú vlasť dostali vedci z USA, ktorí nesúhlasia s Trumpom

TA3 TASR
4.2.2017 23:50

Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron pozval firmy a vedcov pôsobiacich v USA a nesúhlasiacich s politikou nového prezidenta USA Donalda Trumpa, aby z USA presídlili do Francúzska.

Ponuku na novú vlasť dostali vedci z USA, ktorí nesúhlasia s Trumpom
foto ilu SITA AP

Údajne chystajú obmedziť výskumy

Macron to vyhlásil v Lyone na predvolebnom zhromaždení za účasti vyše 15.000 ľudí. Vo svojom prejave prisľúbil, že ako prezident bude chrániť jednotlivca a slobodu na tvorbu, výskum a inovácie.

Americkým vedcom, vysokoškolským pedagógom i vývojárom vo firmách, ktorí v USA "bojujú proti tmárstvu", odkázal, že od mája, ak vyhrá prezidentské voľby, budú mať novú vlasť - Francúzsko. Macronov apel sa týkal najmä v USA pôsobiacich vedcov, ktorí sa venujú výskumu dôsledkov klimatickej zmeny, obnoviteľným energiám či medicíne.

Na sociálnych sieťach sa v uplynulých dňoch objavili dohady a obavy, že Trumpova administratíva sa pokúsi na federálnej úrovni obmedziť výskum klimatických zmien a ďalších vedných odborov.

Z posledných prieskumov verejnej mienky tak vyplýva, že 39-ročný Macron má šancu dostať sa do druhého kola volieb a poraziť v ňom kandidátku krajnej pravice Marine Le Penovú.

Mesto Lyon sa tento víkend stalo centrom francúzskeho politického diania - okrem Macrona tam totiž svoje veľké mítingy zvolali aj ďalší dvaja kandidáti: Marine Le Penová tam predstavila svoj predvolebný program s vyše 140 tézami a so svojimi voličmi sa tam v nedeľu stretne aj kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon. V jeho prípade bude zaujímavé využitie nových technológií: Mélenchon bude totiž fyzicky so svojimi voličmi v Lyone, ale prostredníctvom technológie hologramu v rovnakom čase aj so svojimi sympatizantmi v Paríži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok