Plod vášne tigrice a leva sa stal milým lákadlom v ruskej ZOO

TA3 ČTK
4.2.2017 13:34

Má všetko potrebné na to, aby bol kráľom, dokonca aj jeho meno pripomína epochu ruských cárov. Maličký liger Cár, plod veľmi zriedkavej vášne medzi tigricou a levom, je v zoologickej záhrade na juhu Ruska veľkým magnetom.

Plod vášne tigrice a leva sa stal milým lákadlom v ruskej ZOO
SITA/AP

Spáva u riaditeľa v posteli

Malé zviera s béžovou srsťou pokrytou tigrími pruhmi sa povaľuje na pohovke v maringotke riaditeľa zoologickej záhrady a netrpezlivo čaká na svoju fľašu s mliekom. "Nenechávame ho v klietke, vonku je príliš chladno. Je tu s nami, spí dokonca v našej posteli," hovorí riaditeľ zoo Erik Arapeťjan.

Cár, ktorý sa narodil 11. novembra v oblasti Rostova na Done na juhu Ruska, dostáva kozie mlieko a denne vypije asi jeden liter. Jeho matka Princezná, jediná tigrica v zoologickej záhrade, pôrod zle znášala a nemôže ho dojčiť. Narodili sa jej spolu tri ligre, ale len Cár prežil, uvádza Arapeťjan.

Mimoriadne vzácny kríženec

"Kríženci ako tento sú mimoriadne vzácni a väčšinou sú slabší ako levíčatá alebo tigrie mláďatá. Samčekovia sú sterilní," vysvetľuje Dmitrij Miloserdov z Darwinovho múzea v Moskve. "Keď majú vzornú starostlivosť, môžu vyrásť a žiť dlho," upresňuje. Vedenie zoologickej záhrady si to uvedomuje. Cár dostane mlieko vždy, keď má hlad, spí 16 hodín denne a hrá sa toľko, koľko sa mu páči.

"Všetci sa o neho staráme, sme veľmi pyšní na svoj malý poklad. Náš levíček s pruhmi je jedinečný," hovorí nadšene Arapeťjan. Tigrica zatiaľ k svojmu potomkovi nesmie, rovnako ako jeho otec, lev César. Ligrík v necelých troch mesiacoch váži približne päť kilogramov a podľa riaditeľa zoo je ešte príliš malý a krehký na to, aby sa zoznamoval so svojimi rodičmi.

malicky_0a000002-c8eb-8306.jpg

Vzťah Princeznej a Césara

Princezná a César bývali celé roky v susedných klietkach a zvykli si na seba. Keď pre tigricu nastala doba párenia, vedenie ZOO stálo pred dilemou: ponúknuť jej Césara, keď nemajú tigra, alebo znášať jej obávané zúrenie. "Našli sme odvahu pootvoriť mreže medzi oboma klietkami. Keď sme videli, že všetko prebieha dobre, riskli sme to a nechali sme ich spolu," hovorí Arapeťjan.

Potom sa ukázalo, že tigrica je gravidná. "Boli sme šťastní," spomína riaditeľ zoo. "Liger je taký vzácny! Dnes je ich na svete len asi dvadsať," dodáva s takmer detským nadšením.

Vyhliadky na kráľovské rozmery

Ligre rovnako ako tigoni, ktorí pochádzajú z tigra a levice, sa môžu narodiť len v zajatí, pripomína Miloserdov. "Tieto krížence nenájdeme vo voľnej prírode, predovšetkým preto, že levy žijú v Afrike a tigre v ázijských džungliach," upresňuje. "Krížia sa len v Indii, ale aj tam sa ich obdobia párenia veľmi líšia," dodáva.

Cár zatiaľ nie je väčší ako poriadna mačka. "Často mi spí v náručí. Ale až náš malý kráľ vyrastie, bude nepochybne ťažší ako jeho rodičia," hovorí Arapeťjan. Ligre totiž môžu vážiť vyše 400 kilogramov, zatiaľ čo maximálna váha tigra je okolo 300 kilogramov a leva 250 kilogramov.

Liger Hercules v Spojených štátoch váži 418 kilogramov a meria na dĺžku 3,33 metra. Je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšia šelma na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok