V Louvri útočil zrejme Egypťan, podľa prokurátora išlo o terorizmus

TA3 TASR
4.2.2017 07:16

Páchateľom útoku na vojakov pri parížskom múzeu Louvre bol zrejme 29-ročný občan Egypta. Na tlačovej konferencii to oznámil parížsky prokurátor Francois Molins, podľa ktorého útočník utrpel vážne zranenia.

Prokurátor potvrdil, že muž vyzbrojený dvoma mačetami napadol okolo 09.50 hod stredoeurópskeho času skupinu štyroch vojakov pred nákupným centrom Carrousel du Louvre. Útočník oblečený v čiernom tričku s lebkou, ktorý držal v každej ruke jednu mačetu, ľahko zranil jedného z vojakov. Iný zo skupiny vojakov ho postrelil a tak zneškodnil.

Páchateľa lekári označili za schopného výsluchu a bol vzatý do väzby. Prípad vyšetruje prokuratúra v Paríži, ktorá sa špecializuje na prípady súvisiace s terorizmom, a to pre podozrenie z pokusov o vraždy za priťažujúcich okolností a v súvislosti s pokusom o teroristický útok. Priťažujúcou okolnosťou je charakter a spôsob spáchania útoku.

Molins označil celý incident za teroristický útok. Totožnosť páchateľa nebola ešte definitívne potvrdená. Vyšetrovatelia ho však podľa všetkého identifikovali na základe fotografie z francúzskeho vízového systému. Egypťan totiž podľa prokurátora pricestoval do Francúzska legálne na základe víz, o ktoré požiadal vlani v októbri na francúzskom veľvyslanectve v Dubaji.

Do Paríža priletel 26. januára z Dubaja, prenajal si byt v ôsmom parížskom obvode a požičal auto. V sobotu si podľa Molinsa kúpil v centre Paríža obe mačety. Policajti počas razie v mužovom prenajatom byte zhabali 900 eur v hotovosti, iPad a viacero platobných kariet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok