Poplach vo francúzskom Louvri. Vojak na stráži spustil ostrú paľbu

TA3 TASR ČTK
3.2.2017 10:50

Mimoriadnu situáciu riešili v ikonickom francúzskom múzeu Louvre. Vojak na stráži spustil paľbu do útočníka, ktorý sa snažil dostať do komplexu a kričal Alláhu akbar.

Francúzsky vojak postrelil pri vchode do podzemnej nákupnej zóny pri múzeu Louvre v Paríži neznámeho muža, ktorý naňho zaútočil nožom. Celú oblasť uzavreli a evakuovali.

Muž zaútočil na vojakov po tom, ako ho hliadka zastavila na schodisku vedúcemu k nákupnej zóne pod múzeom Louvre a povedala mu, že nemôže ísť ďalej s batožinou, ktorú mal pri sebe, povedal šéf parížskej polície Michel Cadot.

Páchateľom bol zrejme Egypťan

Ozbrojenec s mačetou sa následne vrhol na skupinu policajtov a vojakov s pokrikom v arabskom jazyku "Alláhu akbar" (Alah je najväčší) a ľahko zranil jedného armádneho príslušníka. Jeden z vojakov na neho vystrelil spolu päť rán a tak útočníka zneškodnil, dodal Cadot.

Páchateľom útoku bol zrejme 29-ročný občan Egypta. Na tlačovej konferencii to oznámil parížsky prokurátor Francois Molins, podľa ktorého útočník utrpel vážne zranenia a je v ohrození života. Totožnosť páchateľa nebola ešte definitívne potvrdená; vyšetrovatelia ho však podľa všetkého identifikovali na základe fotografie z francúzskeho vízového systému.

Egypťan totiž podľa prokurátora pricestoval do Francúzska legálne na základe víz, o ktoré požiadal vlani v októbri na francúzskom veľvyslanectve v Dubaji, informovala televízia France 24. Do Paríža priletel 26. januára z Dubaja, prenajal si byt v ôsmom parížskom obvode a požičal auto. V sobotu si podľa Molinsa kúpil v centre Paríža obe mačety.

Hľadali aj výbušniny

Muž mal pri sebe dva ruksaky. Po prehliadke sa ukázalo, že ani v jednom z nich sa nenachádzalo výbušné zariadenie. Vojak utrpel bližšie nešpecifikované menšie zranenie hlavy. Ministerstvo vnútra dodalo, že vojak strieľal v sebaobrane.

Páchateľa previezli do nemocnice s piatimi strelnými zraneniami. Vyšetrovatelia ho vypočujú hneď, ako to bude možné. Policajti počas razie v mužovom prenajatom byte zhabali 900 eur v hotovosti, iPad a viacero platobných kariet.

Rezort potvrdil, že útočil iba jeden muž, pričom vyzval verejnosť, aby nešírila nepravdivé informácie. Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda prakticky neexistujú pochybnosti o tom, že išlo o čin teroristického charakteru, hoci jednoznačné závery musia urobiť až vyšetrovatelia. "Nebezpečenstvo tu je a zostane a my si s tým musíme poradiť," zdôraznil Hollande, podľa ktorého incident dokazuje potrebu pokračovania mimoriadnych opatrení.

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve upozornil na zjavné "teroristické" črty tohto útoku. Hovorca rezortu vnútra Pierre-Henry Brandet vyhlásil, že vo vnútri múzea sa nachádzalo okolo 1000 ľudí, polícia všetkých odviedla na bezpečné miesto v budove.

Polícia tiež zadržala ďalšieho človeka, nie je však jasné, či to súvisí s útokom. Bezpečnostné zložky uzavreli všetky stanice metra v blízkom okolí múzea. Polícia tiež celú štvrť, ktorá leží v najrušnejšej časti centra mesta, zablokovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok