Nová tvár českého premiéra? Na Facebooku šokoval vulgárnosťou

TA3 ČTK
3.2.2017 15:48

Český premiér Bohuslav Sobotka doteraz pôsobil ako slušný, až nevýrazný politik. O to viac prekvapilo, keď vo svojom statuse na Facebooku použil hrubý vulgarizmus. Išlo o vicepremiéra Andreja Babiša, ktorý čelí kritike pre nezdanené peniaze z dlhopisov.

Nová tvár českého premiéra? Na Facebooku šokoval vulgárnosťou
SITA/AP

Čo spravil Babiš so štátom

Minister financií Babiš sa podľa premiéra Sobotku chová pokrytecky, keď inkasuje peniaze z dlhopisov Agrofertu bez toho, aby ich zdanil a zároveň sa tvári, že bojuje s daňovými únikmi. Svojim nákupom korunových dlhopisov Babiš “dôkladne ojebal český štát,“ napísal Sobotka na svojom facebookovom účte. Pravicová opozícia chce kvôli údajným nezrovnalostiam v Babišových príjmoch zvolať mimoriadnu schôdzu Snemovne. Babiš pre ČTK napísal, že Sobotka zrejme začal s novým štýlom komunikácie. Odmieta, že by urobil čokoľvek nezákonné.

“Korunové dlhopisy bola cesta, ktorú využil miliardár Andrej Babiš k tomu, aby dôkladne ojebal český štát. Hovorí, že to bolo chvíľu legálne. Ja hovorím, že je to veľké pokrytectvo,“ uviedol Sobotka na Facebooku. Na Twitteri vylúčil, že by jeho účet na Facebooku niekto napadol a vulgarizmus zverejnil namiesto neho.

Babiš pre ČTK napísal, že zrejme ide o nový štýl Sobotkovej komunikácie. “Ja som ho takto nikdy nepočul hovoriť. Každopádne som neurobil nič nezákonné a nikoho som nepodviedol. Je to lož, ktorú odmietam. Keď ma chce pán premiér kritizovať, tak by si možno mal najprv zamiesť pred vlastným prahom,“ uviedol.

Vraj sa len pretvaruje

Sobotka označil to, že Babiš inkasuje peniaze z Agrofertu bez zdanenia a zároveň sa tvári, ako bojuje s daňovými únikmi, za smiešne. Babiš svojim nákupom dlhopisov Agrofertu využil medzeru v zákone, pretože dlhopisy v hodnote jednej koruny vydané v roku 2012 nepodliehali dani. Základ dane sa zaokrúhľoval na celé koruny nadol, vplyvom zaokrúhlenia tak bola u fyzických osôb efektívna daň nulová. Vďaka dlhopisom si podľa serveru Echo24 Babiš prilepší o 3 330 619 eur ročne.

Minister financií uviedol, že Sobotka zneužil poslanecké náhrady za byt za 259-tisíc eur. Premiér sa vyjadril, že jeho príjmy sú transparentné. Poberal plat poslanca alebo člena vlády. “Nepodnikal som. Nebol som v žiadnych správnych či dozorných radách. Pokiaľ som poberal plat advokátneho koncipienta, je riadne uvedený v prehlásení, ktoré som odovzdal podľa zákona o strete záujmov,“ uviedol.

Babiš odmieta, že postupom obchádzal zákon a dodal, že predpis má na svedomí vtedajší minister financií Miroslav Kalousek. “Ľuďom, ako je Kalousek, sa zodpovedať nebudem...Nebudete hovoriť, že tu robím daňové podvody,“ prehlásil Babiš v Snemovni.

Kalousek na Facebooku trvá na tom, že Babišov postup bol daňovým podvodom. “Rád by som jasne povedal, že je diametrálny rozdiel medzi pojmami “postup podľa práva“ a “zneužívanie práva“. Podvodníci tieto pojmy často zamieňajú. Minister Babiš to robí priam učebnicovo,“ napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok