V rebríčku najtoxickejších krajín sveta sa nám veľmi nedarí

TA3
4.2.2017 19:56

Ktorá krajina je najmenej toxickým miestom na život a ktoré krajiny sú na tom najhoršie so znečistením? Vytvorili mapu, ktorá berie do úvahy niekoľko ukazovateľov. V rámci Európy sme na nej na jednom z posledných miest.

V rebríčku najtoxickejších krajín sveta sa nám veľmi nedarí
SITA/AP

Mix znečistenia a smrti

Britská skupina The Eco Experts zaoberajúca sa zelenou energiou, zoradila do farebnej škály 135 krajín. Vytvorili rebríček "najtoxickejších krajín sveta".  Priznávajú, že týmto výskumom sa chceli zapojiť aj do celosvetového tlaku na svetových lídrov, aby tí zaviedli opatrenia na ochranu klímy.

Aby vytvorili mapu, použili mix viacerých ukazovateľov, ktoré získali od Svetovej zdravotníckej organizácie a Medzinárodnej energetickej agentúry.

toxic-countries-map-svet_0a000002-822e-0901.jpg

Pri radení krajín zohrala úlohu spotreba energie na jedného obyvateľa, emisie oxidu uhličitého zo spaľovania paliva, znečistenie vzduchu, zaznamenané úmrtia ľudí súvisiace so znečistením ovzduším a podiel obnoviteľnej energie.

Farebná škála postupuje od tmavočervenej, ktorá je varovným výkričníkom pre najtoxickejšie krajiny, až k zelenej, ktorá označuje krajiny s malou toxicitou.

Rozhodla ropa

Tmavočervená dominuje hlavne na Strednom východe a jasne ukazuje na najhoršie krajiny. V prvej desiatke dominujú štáty bohaté na ropu. Svetový toxický líder Saudská Arábia prekonal v znečistení ovzdušia dokonca aj Indiu a Čínu, z ktorých denno-denne prichádzajú fotografie veľkomiest zatienených smogovou hmlou.

toxic-countries-map-stredny-vychod_0a000002-8289-0123.jpg

Dobre na tom nie sú ani susedia saudského kráľovstva. Kuvajt, Katar, Bahrajn a Spojené Arabské Emiráty totiž patria medzi krajiny s najnižšou mierou výroby energie z obnoviteľných zdrojov, hoci The Eco Experts uvádzajú, že majú ideálne podmienky na výrobu solárnej energie.

Keď sa zameria pozornosť na počet úmrtí súvisiacich so znečisteným ovzduším, Stredný východ je na tom celkom dobre. V tomto ukazovateli výrazne vedie Turkménsko.

Po Bosne a Bulharsku

Pri bližšom skúmaní Európy je hneď jasná aj pozícia Slovenska, ktoré si nevedie najlepšie. Z európskych krajín má najtoxickejší index Bosna a Bulharsko. V znečisťovaní ovzdušia však za nimi nasleduje Slovensko, Česká republika a Rusko.

Najtoxickejšie krajiny

1. Saudská Arábia
2. Kuvajt
3. Bahrajn
4. Katar
5. Omán
6. Turkeménsko
8. Líbya
9. Kazachstan
10. Trinidad a Tobago

toxic-countries-map-europa_0a000002-82ef-e719.jpg

Prekvapením je umiestnenie škandinávskych krajín - v zelenej škále ich predbehli Portugalsko, Španielsko a Francúzsko. Švédsko, Nórsko a Fínsko sa snažia veľa investovať do obnoviteľných zdrojov energie, no na ich horšom výsledku sa podpísal fakt, že ako vyspelé západné krajiny majú aj veľmi vysokú spotrebu energie.

Najmenej toxické krajiny

1. Keňa
2. Tanzánia
3. Etiópia
4. Mozambik
5. Kamerun
6. Zambia
7. Indonézia
8. Zimbabwe
9. Brazília
10. Konžská demokratická republika

G
M
T
Text-to-speech function is limited to 100 characters
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok