Postapokalyptická oblasť Černobyľa bude mať nové využitie

TA3
29.1.2017 19:52

Katastrofa pred 30 rokmi šokovala svet. Oblasť ukrajinského Černobyľa zostala po výbuchu elektrárne silne kontaminovaná a nebezpečná pre človeka. Napriek tomu po nej začali poškuľovať investori a vládu v Kyjeve ich ponuky zaujali.

Postapokalyptická oblasť Černobyľa bude mať nové využitie
SITA/AP

Záujem o ľudoprázdnu krajinu

Oblasť Černobyľa upútala niekoľko medzinárodných investorov natoľko, že poslali Kyjevu žiadosť o prenájom rozsiahlych pozemkov. Ukrajinský minister ekológie a prírodných zdrojov Ostap Semerak pre Bloomberg prezradil, že firmy poškuľujú po možnosti vytvoriť tam solárny park.

Tisícky solárnych panelov by dokázali vytvoriť výkon 2 gigawatty, čo je približne ekvivalent dvoch pôvodných jadrových reaktorov elektrárne. V tomto však solárna energia ťahá za kratší koniec - kým jadrová elektráreň pracovala dňom-nocou, slnko nedopadá na kolektory stále.

Pred tromi dekádami vyzerala situácia v oblasti alarmujúco. Rádioaktívny mrak po havárii kontaminoval nielen územie Ukrajiny, ale aj Rusko, Bielorusko či Škandináviu. Prešiel žiaľ aj ponad naše územie.

ukraine-chernobyl-photographers-story-fdaae5da14cc4ef9996e125946b50865_0a000002-2bc8-141e.jpeg

Úrady na Ukrajine nariadili masovú evakuáciu a kontaminovanú pôdu museli nechať napospas prírode, pretože sa nedala využiť na poľnohospodárstvo ani lesníctvo. Len z okolia mesta Pripiať celkovo odišlo 300-tisíc obyvateľov a oblasť začala pustnúť. Havarovaný štvrtý energoblok bol roky zdrojom ďalšieho zamorenia, teraz ho však chráni obrí sarkofág, ktorý zafinancovala Európska banka pre obnovu a rozvoj.

Zarobia na lacnej pôde?

Spoločnosti majú záujem prenajať si od 20 do 1 000 hektárov. Lákajú ich nízke ceny rozľahlej pôdy. Okolo miesta havárie je takmer ľudoprázdna krajina. Niet sa čomu čudovať - rádioaktívne stroncium 90 prestane byť aktívne v roku 2214, cézium 127 v roku 2314. Hlavným zdrojom zamorenia je však izotop plutónia 239, ktorý prestane pôsobiť za 24 000 rokov.

"Prijali sme žiadosti od spoločností, ktoré sa zaujímajú o prenájom pozemkov pre stavbu solárnych elektrární. Nechystáme sa profitovať z prenajímania pôdy, ale spoliehame sa na investície," prezradil minister Semerak.

Medzi investormi, ktorí prejavujú záujem, sú najaktívnejší Nemci a Číňania. Dve čínske spoločnosti majú v pláne vybudovať elektráreň s výkonom 1 gigawattu, Nemci hovoria o 500 megawattoch a ostatné spoločnosti by si vystačili s 20 megawattmi. V súhrne môže solárny park vyrobiť dosť energie pre 750-tisíc moderných domácností.

ukraine-chernobyl-1dc4b2b20c1e4eaabe4a5fceeab5578a_0a000002-2d5f-12d0.jpeg

Zatiaľ nie je jasné, ako si budúci stavitelia solárnych polí poriadia s kľúčovou vecou, bezpečnosťou svojich pracovníkov na kontaminovanom území. Prebudovanie elektrárňou zničenej plochy na miesto, ktoré bude vyrábať čistú energiu, však na prvý pohľad pôsobí ako výborné riešenie.

Iba 30 kilometrov od Černobyľa, pri bieloruskom Brahine, pokrýva 85-tisíc solárnych panelov plochu takmer 80 futbalových ihrísk.

Toto územie patrí k najviac kontaminovaným po černobyľskej havárii. Oficiálny výkon solárnej stanice je 22,3 megawattu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok