Svišť Phil opäť rozhodol. Spojeným štátom predpovedá zimu

TA3 TASR
2.2.2017 22:15

Spojené štáty čaká ešte šesť týždňov zimy. Nie je to však prognóza meteorológov, ale predpoveď slávneho svišťa Phila, ktorý po prebudení uvidel svoj tieň.

Svišť Phil opäť rozhodol. Spojeným štátom predpovedá zimu
SITA/AP

Chlpáča podľa 130-ročnej tradície každý rok 2. februára, teda na Hromnice, vytiahnu z nory v lesíku Gobbler's Knob pri mestečku Punxsutawney v štáte Pensylvánia a "spýtajú" sa ho na počasie v najbližších týždňoch. Ak Phil po prebudení vidí svoj tieň, zľakne sa a zalezie späť do nory, čo podľa legendy znamená, že zima potrvá ďalších šesť týždňov. Ak svoj tieň naopak nevidí, zvyšok zimy bude mierny a jar príde čoskoro.

Tzv. Groundhog Day (Deň svišťa) je v USA veľmi populárny. Aj tento rok prišli napriek mínusovým teplotám budenie Phila sledovať priamo k nore tisíce zvedavcov. Mnohí na mieste boli už od neskorých nočných hodín, pričom čakanie im spríjemňovala folková hudba či dokonca ohňostroj.

Ceremónia sa praktizuje od roku 1887, pričom vznikla podľa legendy nemeckých osadníkov, ktorí tvrdili, že svišť sa práve 2. februára prebudí zo zimného spánku. Keď uvidí svoj tieň, zľakne sa a opäť zalezie do nory. Vrátane tohto dňa Phil predpovedal zimu dovedna už 103-krát, zatiaľ čo opačná prognóza sa mu pritrafila len 18-krát.

Svišťa nevyberá z nory, ktorou je dutina stromu, hocikto, ale jeden z pánov oblečených vo fraku a s cylindrami na hlavách z Klubu svišťa. Páni sa Phila spýtajú na prognózu a potom ju oficiálne oznámia. Svištích meteorológov majú pritom aj iné americké štáty, napríklad Západná Virgínia, Ohio a Georgia, Phil je však zďaleka najznámejší. Jeho sláva bola zvečnená dokonca aj vo filme Na Hromnice o deň viac z roku 1993, kde hral hlavnú úlohu herec Bill Murray.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok