Vyhynutého kráľa zvierat chcú vzkriesiť. Využijú jeho bratranca

TA3
28.1.2017 19:54

V poslednej dobe sa vedci pokúšajú nájsť spôsob, akým by mohli oživiť viaceré vyhynuté druhy, napríklad mamuta. Pri trojmetrovom kaspickom tigrovi, ktorý vyhynul pred niekoľkými desaťročiami, však nebude treba manipulovať s DNA. Možno postačí menší trik.

Vyhynutého kráľa zvierat chcú vzkriesiť. Využijú jeho bratranca
SITA/AP

Koniec trojmetrového dravca

Tiger džungľový turanský, inak nazývaný aj kaspický tiger, bol kedysi vládcom zvieracej ríše v Turecku, Číne aj vo väčšine krajín strednej Ázie.

Jeho populácia sa však zmenšovala a v polovici 20. storočia z nej zastalo len pár kusov na izolovaných miestach. Počas éry Sovietskeho zväzu úrady podporovali lovenie. Rozsiahla regulácia vodných tokov a sceľovanie poľnohospodárskych lánov zase zničili prirodzené loviská tigra. Z prírody mizla aj ich korisť.

Pred 40 rokmi sa kaspický tiger úplne vytratil z povrchu zemského, nežije už ani v zajatí ani vo voľnej prírode.

panthera-tigris-virgata_0a000002-54a9-7201.jpg

Odlišný vzhľad, rovnaké gény

Do strednej Ázie sa však trojmetrový tiger môže vrátiť. Pomôcť by mal jeho najbližší príbuzný – tiger džungľový ussurijský, inak nazývaný aj sibírsky tiger. Ako totiž zistil genetický výskum, kaspické tigre sa geneticky líšia od ostatných poddruhov, s výnimkou jedného – sibírskeho tigra. A práve toto majestátne zviera by sa dalo „prevychovať“.

Vyhynuté kaspické tigre žili na unikátnom území, od ostatných poddruhov ich oddeľovala Tibetská náhorná plošina. Odlišné životné podmienky pre populácie sibírskeho a kaspického tigra znamenali, že sa tieto zvieratá začali od seba napohľad líšiť.

Sibírsky tiger má dnes mimochodom mocného ochrancu. Svojim majestátnym zjavom zaujal ruského prezidenta Vladimira Putina.

putin-tiger_0a000002-5c17-f11d.jpg

Reštart medzi riekou a jazerom

Pre žijúceho sibírskeho tigra sú prirodzeným prostredím brezové lesy. Otázka znie, čo by sa stalo, keby ho presunuli niekde do strednej Ázie, kde pred desaťročiami kraľoval jeho mocný a obrovský bratranec. O tento plán prejavil veľký záujem Kazachstan.

Vedci o príbuzenstve medzi dvomi poddruhmi tigra vedia dlhšie, ale problémom bolo nájsť dostatočne rozľahlú lokalitu, ktorá by kopírovala podmienky života vyhynutej zveri. Voľba napokon padla na územie medzi riekou Ili a Balchašským jazerom, ktoré patrí k najväčším v Ázii.

Kedysi žili kaspické tigre na ploche asi 800-tisíc kilometrov štvorcových, väčšinou v izolovaných lokalitách pri brehoch riek a potokoch. K ich svetu lovca patrili krajina plná skrýš z hustej trstiny. Nová kazašská lokalita by dokázala poskytnúť voľnosť na ploche 7 000 kilometrov štvorcových.

Stačí päť mláďat

Pri Balchašskom jazere by chceli do 50 rokov umiestniť sto sibírskych tigrov. Na začiatku by sa projekt dal spustiť asi s polovicou tohto počtu.

Sibírsky tiger, ktorý je kľúčový pri znovuzrodení kaspického tigra, je zároveň aj jediným tigrom, ktorý svoju populáciu za posledné desaťročia zvýšil. Vo voľnej prírode ich ešte žije viac ako 500 kusov.

Ak by každý rok zobrali 5 mláďat sibírskeho tigra z ruského ochranného programu, nepoškodilo by to pôvodnú populáciu a zároveň by sa budoval základ tigrieho kráľovstva v Kazachstane. Za storočie by sa takýmto spôsobom dalo vychovať aj 200 tigrov.

Tiger by v novonadobudnutom teritóriu mohol voľne loviť diviaky, srnce a jelene. Problémov je niekoľko. Bude treba chrániť populáciu niektorých zvierat a problém budú spôsobovať aj pytliaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok