Poslanci sa vrátili do pléna, SNS chce vypočuť šéfa regulačného úradu

TA3 SITA TASR
31.1.2017 10:04

Poslanci národnej rady po prvý raz v tomto roku zasadli do poslaneckých lavíc. Na programe 12. schôdze mali 88 bodov, medzi nimi sú aj tri zákony vrátené prezidentom Andrejom Kiskom. Poslanci SNS navrhnú, aby v pléne vystúpil aktér kauzy zvyšovania energií - šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík a obhájil sa.

Už s novým rokovacím poriadkom

Medzi návrhmi sú okrem vládnych aj poslanecké návrhy prevažne z dielne opozície. Schôdza parlamentu sa bude po prvýkrát riadiť pravidlami nového Rokovacieho poriadku NR SR. Vystúpenia poslancov v rozprave budú mať obmedzený čas a poslanci sa budú musieť vzdať akýchkoľvek grafických grafov, tabuliek či transparentov v pléne.

Novely zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, zákona o sociálnych službách a zákona o štátnej službe sú na opätovné prerokovanie po vrátení prezidentom zaradené na úvod schôdze.

V pléne by sa po odporúčaní Mandátového a imunitného výboru mali za svoje výroky ospravedlniť poslanci Igor Matovič z OĽaNO a Milan Mazurek so Stanislavom Mizíkom z ĽSNS. „Výbor sa vo všetkých troch podnetoch uzniesol, že im odporučil, aby sa za výroky prednesené na 10. schôdzi Národnej rady SR ospravedlnili v pléne Národnej rady Slovenskej republiky,“ povedal v decembri predseda výboru Richard Raši zo Smeru. „Ak tak neurobia, podľa zákona o rokovacom poriadku bude výbor ešte raz zasadať a môže rozhodnúť o udelení pokuty až do výšky tisíc eur,“ informoval s tým, že na výbore sa za svoje výroky, ktorými sa mali vysmievať zo židovského národa, odmietli ospravedlniť.

Na blížiacu sa schôdzu prichádzajú aj nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Katarína Macháčková s balíkom 28 zákonov, ktoré by na Slovensku zrušili vyššie územné celky, zriadené na Slovensku od roku 2001.

Má vysvetliť svoje konanie

Poslanci za Slovenskú národnú stranu chcú, aby predseda regulačného úradu Jozef Holjenčík pred poslancami vysvetlil svoje konanie vo veci zvyšovania cien energií. "Chceme počuť od šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví argumenty, čo ho k tomu viedlo a prečo takýto postup tajil," uviedol poslanecký klub SNS, ktorý bude už na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu iniciovať zmenu programu tak, aby predseda regulačného úradu mohol v pléne predostrieť svoje argumenty. 

Ako uviedol predseda strany SNS Andrej Danko, jeho strana bude vždy bojovať proti zdražovaniu. "Je nemorálne, aby snahu finančníkov vyplatiť si dividendy a odmeny platili bežní ľudia. Ak si vie predseda regulačného úradu obhájiť svoje konanie a vysvetliť takýto postup, nemal by byť z jeho strany problém uviesť veci na pravú mieru a povedať občanom, ako majú ďalej postupovať," zdôraznil Danko.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok