Na hraniciach s Mexikom vyrastie múr, Trump vydal príkaz na stavbu

TA3 TASR ČTK
25.1.2017 20:03

Americký prezident Donald Trump podpísal nariadenia týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom.

Nejasné financovanie

Americký prezident Donald Trump dodržal svoj volebný sľub a vydal exekutívny príkaz na stavbu múru na mexickej hranici dlhej 3200 kilometrov. Ďalším príkazom rozhodol, že vláda zastaví dotácie mestám, ktoré odmietajú väzniť alebo deportovať nelegálnych migrantov.

Trump oba dekréty podpísal počas návštevy Ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Pred návštevou televízii ABC povedal, že zahájenie stavby múru možno očakávať behom niekoľkých mesiacov. Jeho financovanie budú najskôr hradiť Američania, nakoniec ale "stopercentne" Mexiko. Môže to byť ale zložitý proces.

Chystá ďalšie opatrenia

Obmedzenie nezákonnej imigrácie chce Trump dosiahnuť aj zastavením dotácií pre takzvané "azylové mestá", ktoré odmietajú internovať alebo deportovať osoby bez práva pobytu v USA. Tieto mestá, ktorých radnice väčšinou ovládajú demokrati, nechcú s federálnou vládou spolupracovať pri zásahoch proti nelegálnym migrantom.

Mnoho azylových miest je v Kalifornii, k najväčším patrí San Francisco. Podľa zdrojov z Bieleho domu plánuje prezident v najbližších dňoch vydať ďalšie exekutívne príkazy týkajúce sa prisťahovalectva, a to aj toho nelegálneho.

Má v úmysle na niekoľko mesiacov zastaviť akúkoľvek imigráciu a chce zablokovať vydávanie víz pre osoby z niektorých krajín Blízkeho východu a Severnej Afiriky vrátane Sýrie, Somálska, Iraku, Iránu, Líbye či Jemenu. Po podpise prezidentských príkazov výrazne vzrástli ceny akcií amerických stavebných podnikov, ktoré by mohli na stavbe múru profitovať.

Obmedzí spoluprácu s OSN?

Vláda prezidenta tiež pripravuje príkaz, ktorý otvára cestu k drastickému obmedzeniu postavenia Spojených štátov v OSN a ďalších medzinárodných organizáciách. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na dokumenty, ktoré má k dispozícii.

Podľa pripravovaného exekutívneho príkazu má byť zrušené financovanie akéhokoľvek úradu OSN alebo inej medzinárodnej organizácie, ktorá plní určité predpokolady. Medzi nimi je napríklad plné členstvo Palestíny, podpora programov, ktoré financujú interupcie, alebo tiež obchádzanie saknčného režimu voči Iránu a KĽDR.

Trumpov kabinet má okrem toho zahájiť proces posudzovania a prípadného zrušenia niektorých druhov mnohostranných zmlúv, uvádza denník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok