Zelená múru aj zákaz prijímania migrantov. Trump začal úradovať

TA3 ČTK
25.1.2017 06:49

Nový americký prezident Donald Trump sa chystá podpísať niekoľko príkazov týkajúcich sa migrácie. Zakázať chce napríklad prijímanie prisťahovalcov zo Sýrie a ďalších krajín Blízkeho východu. Na svojom twitteri tiež napísal, že nastal veľký deň pre národnú bezpečnosť, pretože sa chystá postaviť múr.

"Bude to veľký deň pre národnú bezpečnosť. Okrem veľa ďalších vecí postavíme múr," uviedol Trump na svojom twitteri v narážke na výnosy, ktoré majú dať zelenú stavbe múru medzi USA a Mexikom. Trumpove výnosy by podľa Reuters mali zakázať aj prijímanie utečencov z krajín vyhodnotených americkými úradmi ako rizikové. A to až do doby, kým bude sprísnený proces preverovania občanov týchto štátov. Popri Sýrii je na zozname Irak, Irán, Jemen, Líbya, Somálsko a Sudán.

Agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Trump detaily plánov stále zvažuje a v súčasnosti počíta s najmenej štvormesačným zákazom prijímania akýchkoľvek utečencov. Počas kampane mal Trump ostré vyjadrenia na adresu obyvateľov moslimských krajín vrátane prísľubu zákazu vstupu všetkých moslimov na americké územie. Vyjadrenie však neskôr zmiernil.

Trump by podľa zdrojov Reuters mohol inštruovať ministerstvo zahraničia, aby nevydávalo víza obyvateľom spomínaných krajín či colnému a pohraničnému úradu, aby nepúšťal do Spojených štátov majiteľov už vydaných víz. Ministerstvo zahraničia, sa podľa Trumpovho hovorcu chystá začať na sprísnení previerok migrantov okamžite po nástupe nového ministra, Trumpovho nominanta Rexa Tillersona, ktorého musí schváliť Senát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok