Najzáhadnejšiu hviezdu neničia mimozemšťania. Spamätáva sa zo šoku

TA3
21.1.2017 20:01

Už takmer rok sa vedci dohadujú, čo môže spôsobovať mimoriadne zvláštne správanie Tabbinej hviezdy. Jedno z vysvetlení, o ktorých sa reálne diskutovalo, bolo zo sféry čistej sci-fi. Vedci konečne prišli s dôveryhodnou teóriou, ktorá nezahŕňa mimozemšťanov.

Najzáhadnejšiu hviezdu neničia mimozemšťania. Spamätáva sa zo šoku
NASA/JPL-Caltech

Živná pôda pre hypotézy

Tabbina hviezda, oficiálne nepoeticky nazývaná KIC 846285, sa správa tak, ako sa správať nesmie. Stráca svoju svietivosť, čo je pri takomto type hviezdy absurdné. Potvrdili to však pozorovania a neskôr aj analýza platní astronomických observatórií v rozmedzí rokov 1890 až 1989. Do normálneho vzorca nezapadá ani krátke niekoľkodňové preblikávanie, pri ktorom hviezda pri pohľade zo Zeme pohasne až o 20 percent.

Zvláštne správanie sa stalo živnou pôdou pre rôznorodé hypotézy. Jednou z možností, ktoré sa reálne preberali v médiách a nielen tam, bola možnosť, že okolo hviezdy je Dysonova sféra – gigantická umelá štruktúra, ktorá má za cieľ ťahať z hviezdy energiu. Takáto štruktúra sa pred rokmi zrodila v hlave tvorcov sci-fi literatúry a ak by okolo vzdialenej hviezdy naozaj existovala, znamenalo by to len jedno: vo vesmíre nie sme sami a mimozemskí tvorcovia Dysonovej sféry sú technologicky tisícročia pred nami.

dysonova-sfera_0a000002-1c5c-b55e.jpg

Táto možnosť síce bola mimoriadne zaujímavá, realistickejší vedci však dúfali, že existuje aj menej extrémne riešenie celého problému. Jednou z možností bolo, že okolo hviezdy prechádzajú obrovské roje komét, či vesmírneho odpadu, ale odborníkov to neuspokojilo.

Zrážka s planétou?

Vedci z Columbijskej univerzity najnovšie prišli s teóriou, že zvláštne javy sú následkom veľkej kolízie, z ktorej sa hviezda stále spamätáva.

Za zvláštnou hrou svietivosti môže byť to, že Tabbina hviezda sa spamätáva zo zrážky s planétou, po ktorej zostali následky. Môže trvať istú dobu, kým sa časti hmoty a vrstvy telesa „upracú“. Pomalé stmievanie najzáhadnejšej hviezdy mohla spôsobiť „zjedená“ planéta a za náhlym preblikávaním môžu byť omrvinky po planetárnej hostine, čiže vesmírny odpad alebo mesiace pôvodnej planéty.

Vedci na čele s Brianom Metzgerom tvrdia, že to čo pozorujeme teraz, je len návrat do normálu po veľkej hostine. Energia z pohltenej planéty náhle urobila hviezdu KIC 8462852 jasnejšou a terajší dlhodobý pokles svietivosti je len návrat do pôvodného stavu. Čím väčšia bola pohltená planéta, tým dlhšie potrvá aj "trávenie", a teda aj návrat k normálnej jasnosti.

Ku kolízii podľa odhadov mohlo dôjsť pred 10-tisícmi rokmi a nedávno zaznamenané stmievanie je stále len ozvenou pomalého pohlcovania. Ak sú kalkulácie vedeckého tímu správne, zároveň to znamená, že kolízie hviezd a planét sú omnoho bežnejšie, ako sa doteraz myslelo. "Odhadujeme, že Tabbina hviezda reprezentuje niečo ako keby desať alebo aj viac Jupiterov spadlo do typickej hviezdy počas jej životnosti," vysvetlil vedúci tímu Metzger.

Vysvetlenie vyzerá reálne a je prvým, ktoré nevyžaduje kombináciu dvoch či viacerých javov.  Nie je však vôbec jednoduché overiť akúkoľvek hypotézu o hviezde, keď sa nachádza ďalej ako 1 000 svetelných rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok