Toto je okolie Zeme. Človek tam vytvoril obrovské smetisko

TA3
2.1.2016 19:51

Hromadenie odpadu nie je len problém týkajúci sa Zeme. Ak by sme sa pozreli na našu modrú planétu z veľkého odstupu, zistili by sme, že odpadom je zahltené aj jej široké okolie.

Toto je okolie Zeme. Človek tam vytvoril obrovské smetisko
SITA/AP

Od dôb Sputnika

Aj vo vesmíre je jasným vinníkom človek. Z vesmíru sme urobili skládku odpadu, na ktorej sa od 50. rokov "povaľujú" časti rakiet, nefunkčné satelity a trosky zo vzájomných kolízií. Za takmer 60 rokov vesmírnej činnosti človeka vzniklo množstvo úlomkov, ktoré sa stali súputníkmi Zeme.

Na videu môžete vidieť, ako sa znásobovalo množstvo odpadu od čias, keď Sovietsky zväz v roku 1957 vypustil Sputnik 1. Umelá vesmírna družica urobila takmer 1 500 obletov a potom vstúpila do zemskej atmosféry, kde zhorela. Odvtedy sa na orbit dostalo 6 600 satelitov, ale len tisíc zostalo doteraz funkčných.

S vesmírnym odpadom sa roztrhlo vrece. Keď tento rok vybuchla pri teste čínska balistická raketa, zostalo po nej 2 000 úlomkov. Video vytvoril Stuart Grey z University College London na základe údajov o presnom umiestnení každého kusu odpadu zo stránky space-track.org.

Manévre medzi zbytkami

Americká vesmírna agentúra NASA odhaduje, že našu planétu obieha v súčasnosti 500-tisíc kusov odpadu väčších ako pingpongová loptička. Úlomkov vo veľkosti softbalovej loptičky je tam asi 22-tisíc. Okrem toho sa na obežnej dráhe nachádza viac ako 100 miliónov veľmi malých fragmentov s priemerom aspoň jeden milimeter.

Úlomky sú pre súčasné kozmické lety veľkým nebezpečenstvom. V septembri sa musela ruská kozmická loď Sojuz odkloniť od svojej dráhy, aby sa vyhla zbytkom starej japonskej rakety. Manévrovať medzi odpadom musí aj veľká Medzinárodná vesmírna stanica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok