Plavčan zhodnotil rok a priblížil chystanú reformu školstva

TA3 TASR
19.1.2017 12:20

Dokument, ktorý bude hovoriť o školskej reforme, by mal byť pripravený v najbližšom období. V priebehu apríla až mája sa má Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania dostať na rokovanie vlády spolu s prvým akčným plánom. Ten bude obsahovať jednotlivé kroky reformy.

Emailová adresa pre podnety

V akčných plánoch sa budú nachádzať aj informácie o tom, koľko finančných prostriedkov bude treba na realizáciu jednotlivých krokov reformy. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).

„Budú tam uvedené aj finančné prostriedky, a to preto, aby politici, vláda, tak isto parlament, ale aj občania vedeli, koľko táto pripravovaná reforma stojí a koľko bude potrebné mať finančných prostriedkov. Nielen tých, ktoré sú uvedené v štátnom rozpočte, ale aj navyše. Na to, aby bola naša reforma úspešná,“ uviedol Plavčan.

Rezort školstva chce taktiež zriadiť emailovú adresu, na ktorú budú môcť nielen školské organizácie, ale aj občania posielať svoje podnety a postrehy ku školskej reforme.

Nultý akčný plán k reforme

Ministerstvo okrem toho plánuje v najbližšom období pripraviť aj nultý akčný plán k reforme. Plavčanv minulosti hovoril, že by sa tak malo stať už koncom januára. „V najbližšom období bude pripravený nultý akčný plán, ktorý by mal obsahovať úlohy, ktoré by sme mohli plniť v tomto roku, aby sa nečakalo na Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania a prvý akčný plán,“ priblížil Plavčan s tým, že konkrétne úlohy, ktoré bude obsahovať tento plán sa ešte pripravujú.

Plavčan taktiež informoval, že ministerstvo bude v tomto roku pokračovať v procese znižovania byrokratickej záťaže na školách. V prípade materských škôl sa bude toto opatrenie týkať doteraz piatich povinných dokumentov, ktorých zrušenie chce presadiť v najbližšom čase.

Plavčan zhodnotil rok 2016

„Ide o hodnotenie detí a zamestnancov materskej školy, prehľad o rozsahu vyučovacej činnosti a odbornej spôsobilosti pedagogických zamestnancov, rokovací poriadok pedagogickej rady, a tak isto aj plán činnosti metodického združenia,“ povedal Plavčan.

Šéf rezortu školstva hodnotil svoje aktivity za rok 2016. Za jeden z najdôležitejších krokov považuje okrem naštartovania reformy napríklad aj zabezpečenie zvýšenia platov učiteľov o šesť percent od septembra 2016 a od septembra 2017, úspešné zvládnutie predsedníctva či prijatie zákona o športe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok