Som nevinný, vyhlásil podnikateľ Kucherenko. Na súd prišla aj manželka

TA3 TASR
16.1.2017 15:24

Podnikateľ ukrajinského pôvodu Sergej Kucherenko sa postavil pred senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, aby čelil obžalobe pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Som nevinný, vyhlásil podnikateľ Kucherenko. Na súd prišla aj manželka
TASR/Branislav Račko

Ekonomicky nevýhodné zmluvy

Od vlaňajšieho augusta, kedy bol rakúskymi justičnými orgánmi vydaný na Slovensko na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, je vo väzbe v Banskej Bystrici. "Som nevinný. Nespáchal som žiadny trestný čin," vyhlásil pred súdom obžalovaný s tým, že je mu "ťažko sa brániť, keď cíti extrémnu zaujatosť zo strany obžaloby", ktorá údajne prichádza s nepoužiteľnými dôkazmi a navyše, keď dochádza k "masívnemu ovplyvňovaniu verejnej mienky cez médiá".

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Sergej Kucherenko ako konateľ spoločnosti DND Invest v rozpore so zákonnou povinnosťou vykonávať pôsobnosť konateľa s odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami spoločnosti napriek dostatku finančných prostriedkov ku koncu decembra 2009 nezaplatil banke mimoriadnu splátku vo výške 700.000 eur.

Porušením podmienok spôsobil vyhlásenie okamžitej splatnosti 3,5-miliónového úveru. V rámci vysporiadania úveru, ktorý bol zabezpečený nehnuteľnosťami spoločnosti, predovšetkým pozemkami určenými na realizáciu developerského projektu v Majcichove, mal uzavrieť v roku 2010 v mene spoločnosti súbor ekonomicky zjavne nevýhodných a záujmy spoločnosti poškodzujúcich zmlúv.

Na základe nich konaním postrádajúcim ekonomickú zmysluplnosť zbavil obchodnú spoločnosť, ktorej bol konateľom, nehnuteľností nevyhnutných na naplnenie podnikateľských zámerov.

Manželka verí v spravodlivosť

Sergej Kucherenko pred ŠTS vypovedal, že spoločnosť reálne nemala v tom čase finančné prostriedky na zaplatenie mimoriadnej splátky banke, bola finančná kríza a zdôraznil tiež, že všetky rokovania o údajne nevýhodných zmluvách s ďalšími firmami prebiehali za účasti majiteľa spoločnosti a s jeho vedomím.

Ako konateľ tak konal za súhlasu vlastníka spoločnosti a z jeho rozhodnutia. Navyše v tomto biznise transakcie zabezpečoval aj svojim súkromným majetkom v hodnote 13 až 15 miliónov eur.

"K obžalobe som podala rozsiahle 34-stranové vyjadrenie. Považujem ju za absolútne nedôvodnú, nemá opodstatnenie najmä pre porušenie práva obhajoby v prípravnom konaní. Boli vykonané také dôkazy, ktoré sú nezákonné, procesne nepoužiteľné a na základe nich došlo k vzneseniu obvinenia. Predložili sme mnohé návrhy, celý rozsah dôkazov, ktoré neboli vykonané, boli ignorované v prípravnom konaní bez zdôvodnenia," konštatovala obhajkyňa Sergeja Kucherenka Eva Mišíková.

Manželka obžalovaného, modelka Silvia, ktorá prišla na otvorenie procesu, pre médiá uviedla, že verí v spravodlivosť súdu. Dúfa, že pravda vyjde najavo a aj to, kto a prečo mal na tejto kauze záujem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok