Fico dostal od sudkyne pokutu. Nedostavil sa na súd s aktivistom

TA3 ČTK
13.1.2017 13:25

Robert Fico dostal od sudkyne jedného z bratislavských súdov pokutu 200 eur za to, že sa bez ospravedlnenia nedostavil na pojednávanie, pri ktorom mal vypovedať ako svedok. Premiér uviedol, že dôvodom bola cesta mimo hlavné mesto. Pokutu zaplatí.

Fico dostal od sudkyne pokutu. Nedostavil sa na súd s aktivistom
SITA/Marko Erd

Fico: Chcem sa ospravedlniť

Pokutu sudkyňa udelila aj obžalovanému občianskemu aktivistovi a to za jeho údajné nedôstojné správanie. Fico bol predvolaný ako svedok v kauze, v ktorej aktivista Martin Daňo čelí obžalobe z ohovárania exministra dopravy Jána Počiatka. Daňo v minulosti Počiatka vyzval, aby podstúpil test na drogy.

Sudkyňa odôvodnila uloženie pokuty Ficovi tým, že sa napriek tomu, že mu doručili predvolanie, bez ospravedlnenia nedostavil na súd, informoval Denník N. Voči poriadkovej pokute ale možno podať sťažnosť, Fico však túto možnosť nevyužije.

"Dnešného pojednávania ... som sa nezúčastnil pre neodkladnú pracovnú cestu mimo Bratislavy. Protokol moju neprítomnosť, bohužiaľ, telefonicky ospravedlnil až počas samotného pojednávania. Chcem sa ospravedlniť, poriadkovú pokutu rešpektujem a samozrejme zaplatím," napísal Fico vo vyhlásení, ktoré poskytol jeho poradca Erik Tomáš.

Uzavreli zmier

Pokutou sudkyňa potrestala aj Daňa, ktorého zároveň vykázala z pojednávacej miestnosti. Najprv išlo o sankciu 500 eur za to, že Daňo v rozpore so zákonom používal v súdnej sieni kameru. Neskôr dostal pokutu 800 eur, pretože mal na krku zavesenú ceduľu s nápisom "Každý má právo na sudcu, ktorý v práci nepije".

Bratislavskému súdu sa v spomínanom prípade podarilo doručiť predvolanie Ficovi až po opakovaných pokusoch. Médiá už skôr uviedli, že inému súdu a polícii sa dlho nedarilo doručiť Ficovi písomnosť v spore, v ktorom od Fica požadovala ospravedlnenie expremiérka Iveta Radičová. Dôvodom boli vtedy jeho výroky, ktorými Radičovú okrem iného spojil s korupčnou aférou. Predvlani Fico a Radičová na súde nakoniec uzavreli zmier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok