Auto bránilo sanitke v ceste, pacient zomrel. Prípad vyvolal pobúrenie

TA3 ČTK
13.1.2017 15:01

Rusko pobúril prípad z Kamčatky, kde vodička osobného auta a jej spolucestujúci bránili v prejazde húkajúcej sanitke. Pacient, 21-ročný mladík, zomrel ešte pred príchodom lekárov.

Auto bránilo sanitke v ceste, pacient zomrel. Prípad vyvolal pobúrenie
TA3/youtube/я знаю

Pre vinníkov žiadajú prísny trest

Tisíce ľudí sa už podpísali pod petíciu požadujúcu prísne potrestať "hulvátov", ktorým za zablokovanie sanitky hrozí len pokuta 500 rubľov. Petícia žiada náčelníka vyšetrovateľov a generálneho prokurátora, aby sa osobne postarali o to, že vinníci skončia vo väzení - "veď v podstate svojím počínaním zabili človeka".

Prípadom sa po rozruchu v médiách skutočne začali zaoberať vyšetrovatelia, a to podľa paragrafu o spôsobení smrti z nedbanlivosti, za čo im hrozia až dva roky za mrežami. Zatiaľ však žiadneho z aktérov incidentu neobvinili, najprv chcú pristúpiť k výsluchom, aby poznali aj verziu druhej strany. Na verejnosť sa medzitým dostalo meno tridsaťročnej vodičky pôsobiacej v pomerne prominentnej funkcii v Petropavlovsku.

Zmení sa zákon?

Záchranári tvrdia, že neústupná vodička a jej pasažier ich zdržali asi desať minút, a tak im cesta za pacientom trvala 13 minút namiesto troch. Agresívny spolucestujúci vodičky podľa tejto verzie bránil tomu, aby zdravotníci zo sanitky vystúpili a zvyšok cesty za trpiacim mladíkom odbehli.

Zákonodarcovia z ruského parlamentu sa už nechali počuť, že sa chystajú sprísniť zákon tak, aby v budúcnosti bolo možné bránenie v ceste sanitke trestať nielen ako priestupok, ale aj ako zločin. Táto zmena sa má stať súčasťou návrhu zákona o ochrane lekárov pred napadnutím.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok