Takto vyzerajú kontinenty Zeme pri pohľade z inej planéty

TA3
14.1.2017 19:53

Do pomyselného fotoalbumu Zeme pribudla ďalšia zaujímavá snímka. Vznikla na orbite Marsu a z veľkej vzdialenosti zachytáva oceány aj kontinenty našej planéty.

Takto vyzerajú kontinenty Zeme pri pohľade z inej planéty
NASA

Kamera zamierila na opačnú stranu

Fotografiu, ktorá zachytáva Zem z neobvyklého uhla, vznikla na orbite Marsu vo vzdialenosti 205 miliónov kilometrov od nás. O jedinečný záber sa postarala sonda Mars Reconnaissence Orbiter, ktorá obieha okolo Marsu už viac ako 10 rokov.

S pomocou polychromatickej, monochromatickej a širokouhlej kamery a aj rádiometra s rádiolokátorom bežne snímkuje povrch Červenej planéty. Počas dlhého obdobia „služby“ nad Marsom sa jej podarilo zachytiť napríklad lavíny alebo krátery s vodným ľadom.

Tentoraz však polychromatická kamera HiRISE zacielila na opačnú stranu, od Marsu na Zem. HiRISE má vôbec najväčšiu teleskopickú šošovku, ktorú poslalo ľudstvo do vesmíru - jej priemer dosahuje pol metra. Kamera HiRISE robí zábery vo viditeľnom spektre s vysokým rozlíšením a zachytáva tri vlnové dĺžky - infračervenú, červenú a modro-zelenú.

zem-z-marsu-hires_0a000002-9ff3-f1c1.jpg

Dajú sa rozoznať kontinenty aj oblaky

Napriek úctyhodnej vzdialenosti je snímok tak ostrý, že sa dajú rozoznať kontinenty a aj oblaky. Červenkastý bod v strede Zeme je Austrália, Antarktída je jasná škvrna na ľavom dolnom rohu, hore tiež vidieť časť Ázie. Svetlé farby zase naznačujú mraky.

Snímky nevznikli úplne cielene, išlo vlastne len o kalibráciu prístrojov. Farebnosť a spektrálna odrazivosť Zeme a Mesiaca je známa, takže pomohli pri správnom nastavení kamery.

Nejde však o prvú snímku Zeme z vesmírnych diaľav. Zem zachytila táto istá kamera už v roku 2007, ale bolo to z kratšej vzdialenosti 142 miliónov kilometrov.

earth-moon-from-saturn-1920x1080_0a000002-a15e-1063.jpg

Fotoalbum Zeme obsahuje aj zábery zo vzdialenejších miest. Sonda Cassini zachytila Zem, keď letela pri Saturne, čo je asi 1,4 miliardy kilometrov od Zeme. Klenotom zemského fotoalbumu a zároveň ikonickou fotografiou sa stala snímka sondy Voyager 1 zo vzdialenosti 6 miliárd kilometrov, kde Zem vyzerala ako bledomodrá bodka.

pale-blue-dot_0a000002-a06f-1af4.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok