Maroko zakázalo moslimské burky, dôvodom je bezpečnosť

TA3 ČTK
10.1.2017 18:14

Marocké úrady zakázali výrobu, predaj a nosenie buriek, teda odevov, ktoré moslimkám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku pre oči. Zdôvodnili to potrebou zvýšiť bezpečnosť v krajine. S odvolaním sa na obežník ministerstva vnútra o tom informovali marocké médiá.

Maroko zakázalo moslimské burky, dôvodom je bezpečnosť
SITA/AP

Burka, ktorú bežne nosia ženy na Blízkom východe a v Afganistane aj Pakistane, je v Maroku veľmi vzácnym prejavom. Väčšina Maročaniek nosí hidžáb – šatku zakrývajúcu vlasy. Marocký kráľ Muhammad VI. hlási umiernený islam. Podľa AF je ale v tejto moslimskej krajine stále vidieť súperenie medzi modernosťou a konzervativizmom.

"Zločinci niekoľkokrát použili tento odev k páchaniu svojich zločinov,“ vysvetlil zákaz burky predstaviteľ ministerstva vnútra. Narážal na atentáty, ktoré islamisti spáchali v posledných rokoch v Maroku.

Pre predstaviteľky marockých žien je zákaz burky "významným krokom v boji proti náboženskému extrémizmu" v Maroku. Zákaz, naopak, vyvolal obavy salafistov a ďalších moslimských tradicionalistov v krajine. Podľa nich povedie aj k zákazu nikábu, teda odevu, ktorý necháva iba úzky otvor pre oči. "Je možné, že sa Maroko blíži k zákazu nikábu, ktorý moslimky nosia už päť storočí? Pokiaľ sa tak stane, bola by to katastrofa," prehlásil jeden šejk z radov miestnych salafistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok