Vojakom USA povolili turbany aj hidžáby. Pod jednou podmienkou

TA3 ČTK
10.1.2017 13:17

Americká armáda uvoľnila predpisy týkajúce sa uniforiem. Povoľuje napríklad ženám nosiť moslimský hidžáb, avšak pod podmienkou, že bude z nehorľavého materiálu. Rovnako tak sikhovia budú môcť mať na hlave turban a nechať si bradu. Jedinou podmienkou je podľa médií vylúčenie akéhokoľvek rizika.

Vojakom USA povolili turbany aj hidžáby. Pod jednou podmienkou
SITA/AP

Ako napísal britský denník The Independent, materiál použitý na turbany a hidžáb musí farbou zodpovedať uniforme a v prípade, že je vojak v maskovacom odeve, musí mať kamufláž aj turban a hidžáb. Materiál by mal byť nehorľavý. Zástupca armády Eric Fanning povedal, že armáda prehodnotila doterajšie pravidlá týkajúce sa požiadaviek jednotlivých náboženských komunít, čo umožní rozšíriť priestor pre nábor nových vojakov.

Aj teraz však budú musieť vojaci o výnimky týkajúce sa uniformy či brady žiadať brigádnych veliteľov. Pri výcviku alebo pri nasadení do boja bude armáda požadovať, aby vojaci mali na hlave ochrannú prilbu. Armáda podľa Fanninga pracuje na tom, ako zabezpečiť účinné plynové masky vojakom s bradou.

Kým to technicky nevyrieši, nesmú muži s fúzmi chodiť na akadémiu, na ktorej sa počíta s výcvikom ochrany proti jedovatým látkam. Nové pravidlá presne určujú tvar hidžábu - teda pokrývky ženskej hlavy. Odhalená musí zostať časť tváre medzi obočím a bradou. Fúzy mužov potom nesmú byť dlhšie ako päť centimetrov. Ak budú dlhšie, musia byť zmotané alebo zložené tak, aby nepresahovali stanovenú dĺžku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok