Kaliforniu zasiahli silné dažde, hrozia zosuvy pôdy

TA3 ČTK
8.1.2017 23:44

Kaliforniu a ďalšie západné štáty USA zasiahli silné lejaky, ktoré následne spôsobili záplavy. V oblasti, ktorá roky trpí suchom, teraz navyše hrozia zosuvy pôdy, uviedla agentúra Reuters.

Kaliforniu zasiahli silné dažde, hrozia zosuvy pôdy
SITA/AP

Kalifornské pohoria Sierra Nevada sa naopak pripravujú na prívaly snehu. V niektorých častiach Kalifornie napršalo počas hodiny na jednom metri štvorcovom až 20 litrov. Podľa americkej  eteorologickej služby bude v regióne ďalej pršať.

V Oregone a niektorých častiach štátov Washington a Idaho sa očakáva vznik poľadovice. V najvyšších polohách kalifornského pohoria Sierra Nevada by mohlo napadnúť aj cez dva metre snehu, v horách tak platí výstraha pred lavínami.

Severná Kalifornia kvôli rozvodneným riekam zápasí aj s výpadkami dodávok elektrickej energie a s uzavretými cestami. Správa národných parkov uviedla, že všetky cesty do údolia v Yosemitskom národnom parku boli kvôli očakávaným povodniam uzavreté.

Zlé počasie narušilo aj plánovaný štart rakety Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá má vyniesť na obežnú dráhu desať družíc novej generácie satelitnej spoločnosti Iridium. Firma SpaceX uviedla, že štart, ktorý bude prvý od septembrovej nehody tohto raketového nosiča, sa neuskutoční skôr ako v sobotu 14. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok